Maailman suurin lastenjärjestö UNICEF julkaisi keskiviikkona 8. elokuuta 232-sivuisen raportin lasten kaltoinkohtelun yleisyydestä, esiintyvyydestä ja seurauksista Itä-Aasiassa ja Tyynen valtameren alueella.
Raporttiin on koottu laaja määrä viime vuosikymmenellä Itä-Aasian ja Tyynen valtameren maissa tehtyjä lasten kaltoinkohtelun yleisyyteen ja esiintyvyyteen liittyviä tutkimuksia. Raportti kattaa joka neljännen maailman lapsista.
UNICEF varoittaa lasten kaltoinkohtelun yleistymisestä ja kaltoinkohtelun pitkäaikaisista seurauksista.
"Lasten kaltoinkohtelulla on pitkäaikaisia, vahingollisia seurauksia, ei pelkästään itse väkivallasta kärsiville lapsille, mutta myös heidän perheilleen ja yhteisöille", toteaa UNICEF:n alueellinen lastensuojeluasiantuntija Amalee McCoy uutishaastattelussa.
"Kaltoinkohtelun yleisyyden käsittäminen on ensimmäinen askel oikeiden toimenpiteiden tunnistamiseen, jotta jokaisen alueella elävän lapsen elämä saataisin tehtyä turvallisemmaksi.
Kaltoinkohtelun monet muodot
Raportti on jaettu erilaisten kaltoinkohtelun ilmentymisiin, kuten fyysiseen väkivaltaan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön, taloudelliseen hyväksikäyttämiseen ja laiminlyönteihin.
Raporttiin koottujen tutkimusten tulokset vaihtelevat kuitenkin suuresti maasta ja tutkimustavasta riippuen. Arvioit lasten vakavasta väkivallasta vaihtelet 8,6 prosentin ja 23,1 prosentin välillä ja seksuaalisen hyväksikäytön arvioit liikkuvat 1,7 prosentin (Hong Kong) ja 11,6 prosentin (Tyynen valtameren saarivaltiot) välillä. Selvää on kuitenkin se, kaltoinkohtelun yleisyys on surullinen tosiasia.
"Meidän on vahvistettava kaltoinkohdeltujen lasten suojelemiseksi kansallisia lastensuojelumekanismeja ja luotava elinympäristöjä, joissa kaltoinkohtelu on estettävissä ja lapsiin kohdistuvan väkivallan riskit lievennettävissä", sanoo McCoy.
UNICEF muistuttaa kaltoinkohtelun seurauksien vakavuudesta ja pitkäkestoisuudesta. Hyväksikäytetyt, laiminlyödyt ja väkivaltaa kohdanneet lapset tulevat suuremmalla todennäköisyydellä masentumaan tai sairastumaan muihin mielenterveysongelmiin, yrittämään itsemurhaa, kärsimään erilaisista psyykkisista tai fyysisistä seurauksista ja käyttäytymään riskialttiimmin kuin ei-kaltoinkohdellut ikätoverinsa.
Lähde: UNICEF warns of impact of high prevalence of child abuse in East Asia and the Pacific
Lue raportti englanniksi: Child Maltreatment: Prevalence, Incidence and Consequences in East Asia and Pacific