”Usein kuulemme ihmisten puhuvan vanhempien ihmisten viisauden arvostamisesta, mutta vanhemmat ihmiset haluavat myös saada äänensä kuuluviin”, toteaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tiedotteessaan kansainvälisenä ikäihmisten päivänä.
Vuoteen 2050 mennessä vanhusten määrä tulee maailmanlaajuisesti kasvamaan ja erityisesti kehitysmaissa vanhusten määrän odotetaan kaksinkertaistuvan. Väestön vanhentuminen voidaan YK:n pääsihteerin mukaan nähdä niin mahdollisuutena kuin haasteena. Ban Ki-moon haluaa vanhusten voivan osallistua täysipainoisesti yhteiskuntaan ja pyytää valtioita ja ihmisiä poistamaan esteet vanhusten osallistumiselle ja samalla suojelemaan vanhusten oikeuksia ja ihmisarvoa.
Tänään julkaistu raportti, Global Age Watch Index 2013, osoittaa, että vanhusten elämän parantamiseen tarvitaan parempia toimintatapoja ja palveluita erityisesti kehitysmaissa. HelpAge Internationalin ja YK:n väestörahaston (UNFPA) yhteistyössä julkaisema raportti mittasi vanhusten hyvinvointia ja elämän laatua 91 maassa. Mittauksen indikaattoreina käytettiin työllisyys- ja koulutustasoa, terveydentilaa, suotuisaa toimintaympäristöä ja taloudellista hyvinvointia.
Ikääntyneitä (yli 60-vuotiaat) tulee olemaan yksi viidesosa koko maailman väestömäärästä vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä vanhusten määrän ollessa lähes 900 miljoonaa tarvitaan raportin mukaan kiireellisiä toimia vanhusten köyhyyden torjuntaan sekä puuttumista niin ikäsyrjintään kuin vanhusten oikeuksien väärinkäyttöönkin.
Raportti osoittaa, että nopeimmin ikääntyvimmissä maissa, kuten Jordania, Laos, Mongolia, Nicaragua ja Vietnam, tulee vanhusten väestönmäärä kolminkertaistumaan tulevaisuudessa. Ruotsin arvioidaan olevan tällä hetkellä paras maa ikääntyneemmälle väestölle, kun taas huonoimmat olosuhteet vanhuksille nähdään olevan Afganistanissa. Suomi oli samassa raportissa 15. sijalla.
Vuoden 2012 raportissa, Ageing in the Twenty-First Century: A Celebration and A Challenge, tuotiin esille, että tärkeää kehitystä ikääntyneiden suhteen on tapahtunut useassa maassa, kun on otettu käyttöön uusia strategioita ja lakeja ikääntymiseen liittyen. Paljon on kuitenkin vielä tehtävä, jotta voidaan hyödyntää ikääntyvien ihmisten koko potentiaali.
Ihmiset elävät pidempään johtuen paremmasta ravitsemuksesta, sanitaatiosta, lääketieteellisestä kehityksestä, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja taloudellista hyvinvoinnista. Eliniänodote on tällä hetkellä yli 80 vuotta 33 maassa. Vuosina 2010–2015 eliniänodote tulee kehittyneissä maissa olemaan 78 vuotta ja kehittyvissä maissa 68 vuotta.
Lue lisää aiheesta:
Ageing in the Twenty-First Century: A Celebration and A Challenge (UNFPA)
Global Age Watch Index 2013: Insight report (HelpAge)
YK:n pääsihteerin tiedote kansainvälisenä ikäihmisten päivänä (UN News)