Opettajat kestävän tulevaisuuden tekijöinä -hankkeeseen osallistuneet opettajat ja muut yhteistyökumppanit ovat tuottaneet kollegoilleen pedagogisia menetelmiä ja opetusmateriaaleja, joita voidaan käyttää opetuksessa varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen. Kestävän kehityksen tehtävät korostavat toiminnallisuutta, luovuutta sekä oppijoiden osallisuutta oppimisessa.
Ilmastonmuutos-teemasivusto tarjoaa tietoa ilmastonmuutoksesta eri näkökulmista. Teemaan liittyvien opetusmateriaalien painopiste on toimintaan kannustamisessa ja ilmastoahdistuksen käsittelyssä sekä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien ja kriittisen medialukutaidon vahvistamisessa. Tutustu myös UNDP:n Ole osa muutosta -kampanjaan.
Kiertotalous-teemasivustolla pääset tutustumaan tarkemmin siihen, miksi kiertotalouteen siirtyminen on edellytys kestävälle kehitykselle, ja miten kiertotalous hyödyttäisi koko maapalloa. Teeman opetusmateriaalit painottuvat varhais- ja alakoulun tehtäviin.
Luonnon monimuotoisuus -teemasivusto korostaa biodiversiteetin tärkeyttä ja merkitystä luonnon hyvinvoinnille. Sivusto tarjoaa monia mielenkiintoisia tehtäviä ja tehtäväkokonaisuuksia sekä nostaa esiin ulkona oppimisen hyötyjä ja tarjoaa LYKE-verkoston vinkkejä aiheen käsittelyyn kuten MAPPA.fi -sivuston sekä sen MOK-työkalun hyödyntämisen.
Katso alta rap-artisti Palefacen YK-liitolle tekemä esittelyvideo kestävän kehityksen tehtävistä (youtube).
Kestävän kehityksen materiaalit sisältävät:
- Monipuolisia, toiminnallisia ja elämyksellisiä materiaaleja varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen.
- Tutkivaa oppimista korostavia tehtäviä, jotka hyödyntävät ulkona oppimisen pedagogiikkaa.
- Mielenkiintoisia, kokemuksellisia tehtäväkokonaisuuksia ja työpajoja, joiden aiheina ovat mm. ilmastotunteiden käsittely, koulun niittykasvialueen perustaminen ja pölyttäjät.
- Toiselle asteelle suunniteltuja monialaisia oppimiskokonaisuuksia, jotka ovat helposti hyödynnettävissä myös yläkouluun (MOK).
Tutustu kestävän kehityksen materiaaleihin YK-liiton sivuilla.
Lisätietoa teemoista tarjoavat myös kestävän kehityksen podcastit.
Materiaalia on tuotettu osana Opetushallituksen tukemaa Opettajat kestävän tulevaisuuden tekijöinä -täydennyskoulutushanketta.