Kehitysyhteistyö
Mitä on YK-liiton kehitysyhteistyö?
Vauhditamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista Itä-Afrikassa. Tavoitteiden ytimessä on köyhyyden ja eriarvoisuuden poistaminen ja päämääränä maailma, jossa ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen.
Teemme tavoitteita tunnetuksi päättäjien, kansalaisjärjestöjen johtajien, kuntahallinnon, toimittajien ja nuorten keskuudessa ja sitoutamme päättäjiä toteuttamaan tavoitteita sekä strategioissa että käytännössä.Työtä tehdään paikallisten kumppanijärjestöjen avulla Tansaniassa, Keniassa ja Ugandassa.
Miten edistämme kestävää kehitystä Itä-Afrikassa?
Vahvistamme kansalaisyhteiskuntaa
Edistämme kansalaisyhteiskunnan vaikuttamismahdollisuuksia ja kasvatamme kansalaisjärjestöjen osaamista. Yhteistyökumppanimme Tansanian YK-liitto on jo kasvanut keskeiseksi kestävän kehityksen vaikuttajaksi ja asiantuntijaksi.
Koulutamme päättäjiä kestävästä kehityksestä
Teemme kestävän kehityksen vaikuttamistyötä päättäjien suuntaan. Työpajoissa kansanedustajat, viranomaiset ja kansalaisjärjestöjen edustajat kokoontuvat saman pöydän ääreen etsimään kestävän kehityksen tavoitteiden toteutustapoja.
Tarjoamme nuorille tietoa ja osallistumismahdollisuuksia
Lisäämme nuorten tietoisuutta ja osallisuutta esimerkiksi Malli-YK-kokoussimulaatioiden avulla. Tieto kestävän kehityksen tavoitteista kasvaa nuorten keskuudessa.
Järjestämme kestävän kehityksen klubeja toimittajille
Toimittajien kestävän kehityksen klubien avulla toimittajat pääsevät erikoistumaan kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Tarjoamme kestävän kehityksen mobiilikurssin
Kestävän kehityksen tavoitteita pääsee Tansaniassa opiskelemaan kaikille avoimella swahilinkielisellä mobiilikurssilla. Kuvassa kestävän kehityksen kurssilaisia todistusten kanssa.
Istutamme puita ja hillitsemme ilmastonmuutosta
Ehkäisemme ilmastonmuutosta istuttamalla puita Pemban saarella.
Kestävää kehitystä Itä-Afrikassa
- Suomen YK-liitto on tehnyt yhteistyötä Tansaniassa paikallisen YK-liiton kanssa vuodesta 2012 alkaen.
Historiaa
- Ensimmäisessä hankkeessa parannettiin kansalaisten osallistumismahdollisuuksia etenkin ilmastonmuutokseen, tasa-arvoon ja kansalaisoikeuksien kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.
- Vuosina 2015-2017 kapasiteettia vahvistettiin työpajoissa, joissa oli mukana myös Ugandan, Kenian, Ruandan ja Burundin järjestöaktiiveja. Vuodesta 2021 alueellista kestävän kehityksen järjestöyhteistyötä on päästy kehittämään Tansanian, Kenian ja Ugandan välillä korostaen monitoimijayhteistyötä ja nuorten roolia.
Mitä olemme saaneet aikaan?
- Tansanian ja Kenian rajalla Loliondossa asuvat maasait ovat saaneet ääntään kuuluville YK-liiton järjestämän videokoulutuksen kautta.
- Toimittajat ovat saaneet koulutusta kestävän kehityksen tavoitteista ja teemat nousevat yhä enemmän esille mediassa.
- Suomen YK-liitto on tukenut Tansanian YK-liiton kapasiteetin kehittymistä. Yhteistyön alkaessa järjestö ei tehnyt vaikuttamistyötä lainkaan. Vuosien aikana Tansanian YK-liitosta on kasvanut maansa keskeinen kestävän kehityksen järjestötoimia koordinoiva kansalaisjärjestö.
- Kansalaisjärjestöt saavat äänensä kuuluviin kestävän kehityksen asioissa, vaikka maan demokratian tila on kaventunut.
- Suomen YK-liitto on tukenut Tansanian YK-liittoa kestävän kehityksen raportoinnissa ja hallituksen ohjelman seuraamisessa. YK-liittojen kannustamana Tansaniaan on perustettu kansanedustajien kestävän kehityksen verkosto ja Tansanian YK-liitto on toiminut sekä verkoston että kuntaministeriön kouluttajana.
- Vahvistamme myös pohjoismaisten YK-liittojen yhteistyötä kumppanijärjestöjen kanssa.
Rahoitus
- Yhteistyö on rahoitettu Suomen ulkoministeriön myöntämillä kehitysyhteistyövaroilla.
- Meneillään oleva "Accelerating SDGs in East Africa" on nelivuotinen hanke, johon on saatu 675 000 euroa Suomen ulkoministeriöltä.
Ajankohtaista kehitysyhteistyöstä
Kannanotto/lausunto
16.5.2024 Suomen YK-liitto: Tukea monenkeskiselle yhteistyölle on vahvistettava
Planeettamme on yhteinen. Sen kestävästä kehityksestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on myös Suomen etu. Turvallisuutemme ei lisäänny muureja rakentamalla, vaan luottamusta ja yhteistyötä vahvistamalla. Lue lisää
Uutinen
13.5.2024 Kansalaisjärjestöiltä vahva viesti YK:n tulevaisuushuippukokoukselle – YK-liitot odottavat kunnianhimoisia päätöksiä
Maailman kansalaistoimijat kokoontuivat toukokuun alussa kaikkien aikojen ensimmäiseen Afrikassa järjestettyyn YK:n kansalaisjärjestökonferenssiin Keniaan esittämään kantansa YK:n tulevaisuushuippukokoukselle. Lue lisää
Uutinen
29.6.2023 Varjoraportti vauhdittaa kestävää kehitystä Tansaniassa – kansalaisjärjestöjen työ nostaa eriarvoistumisen ongelmat esiin
Tansanian kestävän kehityksen varjoraportti kokoaa yhteen jopa 2700 kansalaisjärjestön näkemykset. Varjoraportissa ääneen pääsevät haavoittuvassa asemassa olevia ryhmät, jotka ovat vaarassa jäädä jälkeen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisesta. Raportti esitellään YK:ssa heinäkuussa. Lue lisää