Uutinen

Afganistan on naiselle maailman vaarallisin maa

22.6.2011

Viime viikolla Thomson Reuters News julkaisi kansainvälisen kyselyn tulokset, joiden mukaan Afganistan on maailman vaarallisin maa naiselle. Listan kärjessä ovat myös Kongon demokraattinen tasavalta, Pakistan ja neljäntenä monien yllätykseksi Intia.

Afganistan lunastaa surullisen listan kärkipaikan naisiin kohdistetun väkivallan, köyhyyden ja puutteellisen terveydenhuollon vuoksi. Terveydenhuollon puutteellisuus ja rajoitetut mahdollisuudet saada terveydenhuoltoa muun muassa pitkien välimatkojen takia näkyvät synnyttävien naisten korkeissa kuolleisuusluvuissa: UNICEF:n mukaan yksi yhdestätoista synnytyksestä maassa johtaa naisen kuolemaan.

Eeva Koskinen on seurannut Afganistanin naisten tilannetta useita vuosia. Hän vetää Naistoimittajat ry:n koulutushanketta Learning Together afgaaninaistoimittajien kanssa Kabulissa ja työskenteli sitä ennen afgaaninaisten kanssa YK:n naistenrahasto UNIFEMin hankkeissa.

"Afganistanissa tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet eivät toteudu kuin pienelle osalle. Tapaamani yliopiston miesprofessori arvioi vuohien olevan kylissä arvokkaampia kuin tyttöjen. Yhteiskunnan rakenteisiin pesiytynyt väkivaltainen toimintamalli saa edelleenkin oikeutuksensa perinteisistä tavoista huolimatta monista oikeista laeista."

Vaikka tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutuminen on käytännössä kaukana, Afganistanin perustuslain 22. pykälä puhuu naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Maan laki naisiin kohdistuvasta väkivallasta kriminalisoi muun muassa raiskauksen ja hakkaamisen ja Afganistan on myös ratifioinut monia kansainvälisiä ihmisoikeus- ja naisten oikeuksien sopimuksia, mm. kaikkinaisten naisten syrjinnän poistavan yleissopimuksen CEDAW:n.

Koskisen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on arkipäiväistä.

"Väkivallan tekijä voi olla kuka vaan äidistä ja anopista opettajaan ja bussinkuljettajaan. Varsin vaikeassa asemassa ovat ne tytöt ja naiset, jotka jättävät miehensä ja haluavat erota. Heidät tuomitaan usein avionrikkojina vankilaan, josta vapautumisen jälkeen edessä voi vielä olla suvun miesten kosto, aiheutetun häpeän sovittaminen. Se voi tarkoittaa raajojen katkomista ja pahimmillaan jopa elävänä maahan hautaamista."

Intia on monien yllätykseksi listan neljäs. Maa on luokiteltu naisille erittäin vaaralliseksi tyttölasten prostituution ja murhien sekä ihmiskaupan vuoksi. Ihmiskaupan uhrit myydään maassa seksiorjuuden lisäksi pakkotyöhön ja pakkoavioliittoon. 40 prosenttia maan prostituoiduista on arvioitu olevan lapsia.

Maan korkea sija on saanut aikaan paljon julkista keskustelua. Monien mielestä useat muut maat ansaitsevat Intiaa korkeamman sijoituksen ja sijoitus kertoo myös länsimaiden ymmärtämättömyydestä Intian kulttuuria kohtaan.

Osa selittää Intian kohtaloksi koituneen tunnollinen raportointi ihmiskaupasta ja muista ongelmista. Monissa maissa samankaltaisia tilastoja ei kerätä.

Thomson Reuters News teki kyselyn uuden verkkosivun, TrustLaw Womanin, lanseerauksen yhteydessä. Kyselyyn osallistui 213 tasa-arvoasioiden kanssa työskentelevää kehitysyhteistyön ja terveydenhuollon ammattilaista, tutkijaa, toimittajaa ja kehitysyhteistyön asiantuntijaa. Maat laitettiin järjestykseen niiden yleisen vaarallisuuden perusteella, jonka lisäksi kuusi eri kategoriaa otettiin huomioon: terveysvaarat, seksuaalinen väkivalta, muu väkivalta, kulttuuriset ja uskonnolliset syyt, rajoitettu pääsy taloudellisiin resursseihin ja ihmiskauppa.

Brittilehti Guardianin artikkeli aiheesta