YK-viikkoa on juhlistanut Agenda - Art 2030 teossarja, jonka on kuratoinut helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvaaja Marika Tomu Kaipainen.
Kaipainen kertoo, että Agenda 2030 teossarja on syntynyt tarpeesta kiinnittää huomiota ja luoda ymmärrystä kestävyyskriisin moniin juonteisiin. "Se ei yksistään riitä, että keskitytään ilmastonmuutokseen tai biodiversiteetin tuhoutumiseen. Pitää ymmärtää kokonaisuus."
Teokset ovat käsitelleet kestävän kehityksen tavoitteita taiteen kautta. "Ajattelen, että taiteella on tässä aika keskeinen rooli, koska taide avaa tunteita ja tulkintoja ja voi tuoda valoa ja pohjustaa jotain sellaista, mikä ei ole vielä näkyvissä."
Taide voi pohjustaa jotain sellaista, mikä ei ole vielä näkyvissä.
Tunteiden lisäksi pohdinnassa ovat arvot, asenteet ja moraali. "Olen vakuuttunut siitä, että tämä kestävän kehityksen tavoiteohjelma avaa maille ihmisille yhteisen moraalihorisontin ja luotsaa meitä kohti toivottua parempaa, tai ainakin jonkinlaiseen sopeutumiseen", sanoo Kaipainen.
Suurin osa teossarjaan mukaan tulleista taiteilijoista ja teoksista valittiin anonymisoidulla teoshaulla, jonka päämääränä oli yhdenvertaisuuden korostaminen.
"Uskon, että tällainen toteutustapa: agenda-arvojen, tavoitteiden herättely ja mahdollisesti ratkaisujenkin löytäminen voisi vaikka levitä pitkin Suomea, ellei pitkin maailmaa. Taide voi olla monen tunteen tulkki."
Teossarjan töihin voi tutustua vielä YK-viikon päättyessä Agenda-Art 2030 verkkosivuilta.
Sivuilta pääset esimerkiksi lukemaan teossarjaan kuuluvan Ville Lähteen ja Aura Raulon kirjeenvaihdon: "Miten vuosituhattavoitteista tultiin kestävän kehityksen tavoitteisiin? Ja miten maailma ehätti niidenkin edelle? ja entä jos - Kohtele kuin kottarainen - Yhteisistä arvoista itseisarvoihin, egosentrisestä kohti ekosentrisyyttä"
Katso tästä alta Sakari Kinnusen tanssiteos Mitä Mielii, Ilmastokriisi?