YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco varoittaa, että riittävän apurahan puute heikentää Afrikan maiden pyrkimyksiä saada kaikki lapset kouluihin. Tällä hetkellä 32 miljoonaa kouluikäistä afrikkalaislasta ei pääse kouluun.
Afrikan päättäjät kokoontuivat koulunkäyntiä käsittelevään huippukokoukseen heinäkuussa Etelä-Afrikassa, samana päivänä kun maassa pelattiin jalkapallon MM-lopputurnauksen loppuottelu. Kokous on kulminaatiopiste tavoitteissa nostaa Afrikan koulutus korkeammalle kansainvälisessä kehityskeskustelussa.
"Koulutus on Afrikan voimakkain lääke köyhyydelle", sanoo Unescon pääjohtaja Irina Bokova.
Etelä-Afrikan huippukokous osuu sopivaan saumaan, kun kansainvälinen tuki lasten koulutukselle on hiipunut.
Unescon arvion mukaan apuraha Saharan eteläpuolisen Afrikan koulutukselle on pudonnut 1,72 miljardista dollarista (vuonna 2007) 1,65 miljardiin dollariin (2008). Ottaen huomioon, että koululaisten määrä on kasvanut, on apuraha yhtä lasta kohden pudonnut seitsemän prosenttia. Unesco varoittaa, että nykyiset rahamäärät eivät täytä vuonna 2000 asetettua vuosituhattavoitetta: mahdollistaa kaikille lapsille peruskoulutus.
Saharan eteläpuolinen Afrikka ei ole saavuttamassa vuosituhattavoitetta. Nykyisellä kurssilla 23 miljoonaa afrikkalaislasta ei pääse kouluun vuonna 2015.
Unescon raportin mukaan vuosituhattavoitteen täyttäminen edellyttää noin 11 miljardin dollarin vuosittaista apurahaa Saharan eteläpuolisen Afrikan köyhille valtioille. Vuonna 2008 vastaava apuraha oli kaksi miljardia dollaria.
"Avustuksen on lisäännyttävä. On toimittava nopeasti. Olemme vain yhden alakoulun sukupolven päässä siitä, että rikomme lupauksemme Afrikan lapsille", raportin johtaja Kevin Watkins sanoo ja viittaa viiden vuoden päästä päättyvään vuosituhattavoitteeseen.
Watkins laskee, että alueella tarvitaan 1,2 miljoonaa opettajaa lisää.
Apurahan puutteista huolimatta monet maat ovat ottaneet pitkiä kehitysaskeleita kuluneen vuosikymmenen aikana. Unesco sanoo, että muun muassa Beninissä, Etiopiassa ja Tansaniassa kouluun pääsevien osuus on kasvanut merkittävästi. Senegalissa tytöt ovat saavuttaneet tasa-arvon poikien kanssa koulunkäynnissä.
Lisää:
Unescon verkkosivut
YK:n vuosituhattavoitteiden verkkosivut