YK on julistanut vuosien 2011 ja 2020 välisen ajan Biodiversiteetin vuosikymmeneksi. Joulukuussa pidetyssä julkistustilaisuudessa vuosikymmenen tavoitteeksi asetettiin luonnon monimuotoisuuden turvaaminen kaikilla biologisilla tasoilla.
Julkistustilaisuus oli seurausta YK:n yleiskokouksen päätöslauselmasta, joka julisti Biodiversiteetin vuosikymmenen. Julistuksen avulla halutaan valtioita rohkaista muodostamaan strategisia suunnitelmia biodiversiteetin turvaamiseksi.
Japanissa järjestettyyn julkistustilaisuuteen toimittamassaan viestissä pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti ihmiskuntaa käyttämään Maan antimia harkiten, jotta myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan niistä.
"Todellisen kestävän kehityksen takaaminen kasvavalle ihmiskunnalle on riippuvainen biologisesta monimuotoisuudesta ja sen tarjoamista hyödykkeistä ja palveluista", sanoi pääsihteeri Ban viestissään.
Aichin tavoitteet
YK:n Biodiversiteetin vuosikymmen pohjautuu lokakuussa 2010 Japanin Nagoyan Aichin prefektuurissa pidettyyn kansainväliseen kokoukseen. Kokouksessa nostettiin tämä vuosikymmen oleellisen tärkeäksi meneillä olevan joukkosukupuuton hillitsemiseksi.
Ns. Aichin tavoitteisiin kuuluu elinkelpoisten alueiden katoamisen hidastaminen vähintään puolella ja vähintään 15 prosentin tuhoutuneista alueista entisöinti. Tämän lisäksi Aichin tavoitteissa linjataan, että 17 prosenttia makean veden alueista ja 10 prosenttia merialueista tulee asettaa luonnonsuojelualueiksi, kiinnittäen erityistä huomiota koralliriuttojen suojeluun.
YK:n joulukuinen julkistustapahtuma järjestettiin niinikään Japanissa, Kanazawan kaupungissa. Pääsihteeri Ban Ki-moonin tilaisuuteen lähettämän viestin luki YK:n tiedotuksesta vastaava alipääsihteeri Kiyo Akasaka.
"Vaikka luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä aiheutuvat haitat kohdistuvat ensimmäisenä ja eniten köyhiin, myös koko yhteiskunta kärsii luonnon massatuhosta. Emme tule koskaan tietämään uusista tautien parannuskeinoista ja muista hyödyllisistä löydöistä, jos joku elinalue tuhoutuu tai maa saastuu käyttökelvottomaksi", sanoo pääsihteeri Ban viestissään.
Kuudes joukkosukupuutto
Massatuho, johon pääsihteeri viittaa, on meneillään olevan holoseenikauden joukkotuho. Fossiilitodisteet viittaavat siihen, että maailmasta katoaa keskimäärin 10-100 eliölajia vuodessa. Tämä on evoluution aiheuttamaa, niin sanottua luonnollista taustasukupuuttoa. Tähän lukuun lasketaan mukaan kaikki eliölajit bakteereista nisäkkäisiin.
Nykyaikana sukupuuttojen tahti on kuitenkin noussut dramaattisesti. Arvioiden mukaan maailmasta katoaa tällä hetkellä noin 27 000 eliölajia vuodessa. Luku on suoraan verrannollinen menneisiin viiteen suureen massasukupuuttoon, joista yksi tunnetusti hävitti dinosaurukset Maan päältä.
Erona edellisiin massasukupuuttoihin on se, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Maan päällä elävä organismi on itse syypäänä lisääntyneeseen sukupuuttojen määrään. Menneiden sukupuuttojen syistä ei ole tiedeyhteisössä täyttä yhteisymmärrystä, mutta niiden syiksi on arvioitu esimerkiksi suuria tulivuorten purkauksia, mannerlaattojen liikkeitä sekä avaruudesta kohdistuvia uhkia kuten asteroideja ja säteilypurkauksia.
Mitä pidemmälle kuudes sukupuutto etenee, sitä nopeammaksi sukupuuttojen tahti kiihtyy. Yhden eliölajin poistaminen biosfääristä heikentää koko ravintoketjua, ja näin altistaa muut eliölajit sukupuutolle. Seurauksena on ilmastonmuutoksen kaltainen hallitsematon noidankehä.
Fossiilitilastot menneistä joukkosukupuutoista osoittavat, että biosfäärin toipuminen entiseen tilaansa kestää ihmishistorian mittakaavalla hyvin kauan. Jos holoseenikauden joukkotuho saataisiin pysäytettyä nyt, kestäisi noin 5-10 miljoonaa vuotta ennen kuin luonnon monimuotoisuus palaisi entiselle tasolleen. Aika vastaa noin 200 000 ihmissukupolvea.
Aika toiminnalle
Pääsihteeri Ban Ki-moonin viestin toimittanut alipääsihteeri Kiyo Akasaka puhui myös itse joulukuun tilaisuudessa. Hän tunnusti meneillä olevan kuudennen joukkosukupuuton, ja kehotti maailman päättäjiä toimintaan.
"Emme voi peruuttaa sukupuuttoja. Voimme kuitenkin estää tulevien sukupuuttojen tapahtumisen. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tavoitteemme suojella yli kahdeksaa miljoonaa eliölajia ja viisautemme elämän tasapainon varjelussa tullaan asettamaan koetukselle", hän muistutti.
Lisää aiheesta:
http://unhq-appspub-01.un.org/LIB/dhlrefweblog.nsf/dx/19122011092022AMMVAJTT.htm
http://www.cbd.int/sp/
http://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_extinction
http://www.pbs.org/wgbh/evolution/library/03/2/l_032_04.html