Uutinen

Darfurin kapinallisryhmä allekirjoitti tulitaukosopimuksen

25.2.2010

Sudanin hallitus ja Darfurin suurin kapinallisryhmä JEM allekirjoittivat tiistaina 23. helmikuuta tulitaukosopimuksen Qatarin Dohassa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti Darfurin tuhoisan konfliktin kaikkia osapuolia pääsemään nyt yhteisymmärrykseen kriisin lopullisesta poliittisesta ratkaisusta.

Ban luonnehti tiedotteessaan Sudanin hallituksen ja kapinallisryhmä Oikeuden ja tasa-arvon liikkeen (Justice and Equality Movement, JEM) välistä sopimusta tärkeäksi askeleeksi matkalla kattavaan rauhansopimukseen. Darfurissa lähes seitsemän vuotta jatkunut sotatila on vaatinut ainakin 300 000 ihmisen hengen ja ajanut 2,7 miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan.

Pääsihteeri odottaa sopimuksen säännösten täytäntöönpanoa ja kannustaa kaikkia osapuolia sitoutumaan Dohan rauhanprosessiin, jotta Darfurin kriisin saataisiin lopullinen poliittinen ratkaisu.

Afrikan Unionin ja YK:n yhteinen erityisedustaja Ibrahim Gambari oli Dohassa todistamassa rauhansopimuksen allekirjoittamista osapuolten välillä. "Darfurin konfliktia ei voi ratkaista sotilaallisin keinoin, vaan laajalla, kaikenkattavalla polittisella sopimuksella, joka kattaa myös Darfurin kansalaisyhteiskunnan ja muut osapuolet", Gambari sanoi.

Muut kapinallisryhmät eivät ole vielä allekirjoittaneet sopimuksia hallituksen kanssa. Aikaisemmin tässä kuussa YK:n rauhanturvatoiminnan osasto DPKO:n edustaja Dmitry Titoy kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että Addisin ja Tripolin ryhminä tunnetut kapinallisryhmittymät eivät ole toistaiseksi osoittaneet valmiutta rauhanneuvotteluihin.

Linkki YK:n alkuperäiseen uutiseen