Uutinen

Gorillat vaarassa kuolla sukupuuttoon

13.4.2010

YK:n ympäristöohjelma UNEP on julkaissut raportin, joka on hyvin huolissaan gorilloista. Raportin mukaan gorillat ovat matkalla sukupuuttoon.

Raportin mukaan Kongon alueen gorillat ovat vielä suuremmassa sukupuuton vaarassa kuin kahdeksan vuotta sitten arvioitiin. UNEPin raportti ennusti vuonna 2002, että vuonna 2032 gorilloita olisi enää kymmenen prosenttia senhetkisestä kannasta. Nykyisellä tahdilla tämäkin arvio on ylioptimistinen.

Alueella lisääntyneet laiton kaivosteollisuus ja metsänhakkuu uhkaavat gorilloita.

Suurin uhka on kuitenkin salametsästys.

Mikäli muutosta ei tapahdu suurin osa Kongon alueen gorilloista kuolee 10-15 vuoden sisällä. Se tarkoittaa käytännössä sukupuuttoa, sillä valtaosa maailman gorilloista elää tällä alueella. 

Ympäristörikolliset liian voimakkaita 

Suurin syy gorilloiden salametsästykselle on niistä saatava liha, jolla on merkittävä kauppa-arvo markkinoilla.

Laki kieltää gorilloiden vahingoittamisen kaikissa niissä kymmenessä Afrikan maassa, joiden luonnossa gorilloita elää. Se ei kuitenkaan pysäytä salametsästäjiä, tai muita ympäristörikollisia, jotka tekevät vahinkoa gorilloiden elinympäristölle.

Kansallispuistojen työntekijät on koulutettu pysäyttämään salametsästäjät ja muut laittomuudet, mutta heidän miesvahvuutensa ei ole tarpeeksi suuri, eikä heillä ole tarpeeksi vahvaa aseistusta, jotta he pystyisivät puolustautumaan. Esimerkiksi Virungan kansallispuistossa on viimeisen 15 vuoden aikana tapettu 190 puistonvartijaa.

Myös Kongon alueella riehuvat konfliktit ovat vaikuttaneet gorilloihin, joita on haavoittunut ja kuollut maahan asetettuihin miinoihin ja ansoihin. 

Pelastustyö onnistumassa muutamilla alueilla

Gorilloiden kohtalo kulkee melkein käsi kädessä ihmisten kanssa. Ne elävät trooppisissa sademetsissä, jotka ekosysteeminä edesauttavat veden, ruoan ja lääkkeiden tuottamisessa, ja myös hiilidioksidin talteenottamisessa, mikä edistää ilmastonmuutoksen torjumista. 

"Gorilloilla on suuri rooli ympäristössään, koska ne levittävät siemeniä ja kykenevät pitämään huolen ympäristöstään. Aloitin työni gorilloiden- ja ympäristönsuojelussa vuonna 1993, jolloin laskimme, että alueella elää ainakin 14,000 gorillaa. Nyt emme enää edes tiedä kuinka monta on jäljellä", kertoo Kongon WWF:n lääkäri Inogwabini Bila Isia.

Resurssien puutteen vuoksi gorilloiden kantaa ei ole kyetty kartoittamaan kaikilla alueilla.

"Tiedämme, että niiden määrä on vähentynyt itäisen Kongon sodan vuoksi. Toivon, että ihmiset auttaisivat meitä pelastamaan nämä gorillat, joiden kanssa olen työskennellyt vuodesta 1993 lähtien. Uskon, että vielä on toivoa", Bila Isia sanoo.

Kehitystyö onkin edistynyt muutamilla alueilla, joita on turvattu kohentamalla niiden hallintaa, ja samalla alueilla taistellaan kansainvälisen yhteistyön voimin ympäristörikoksia vastaan. Tämä on tuottanut tulosta: sukupuuton partaalla olleiden vuorigorilloiden kanta on lähtenyt kasvuun Virungan alueella, jossa elää puolet vuorigorilloista.

"Gorilloiden tulevaisuuden varmistaminen edellyttää aiempaakin vahvempaa yhteistyötä, johon osallistuisivat eri valtiot sekä yritykset, jotka nauttivat alueen luonnollisista voimavaroista", raportissa sanotaan. 

Raportin suositukset gorilloiden pelastamiseksi

1. Asettaa MONUC (YK:n Kongon-missio) käsittelemään rajanylityksiä, jotta Kongon alueelta ei vietäisi laittomasti luonnollisia mineraaleja.

2. Tukea koordinointia ja yhteistyötä Kongon, Burundin, Ruandan, Tansanian, Ugandan ja Kenian kansallispuistoissa.

3. Vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ja tietämystä ympäristörikoksista, jotta valtiot eivät ostaisi Kongon alueelta laittomasti vietyjä mineraaleja.

4. Kouluttaa kansallisia ja kansainvälisiä laki-ihmisiä ympäristörikoksista gorilloiden alueella, jotta nämä osaisivat toimia oikeudenmukaisesti.

5. Vahvistaa alueen puistonvartijoiden koulutusta, jotta he osaisivat puolustautua entistä paremmin ympäristörikollisilta.

6. Korostaa paikallisten, kansallisten ja kansainvälisten lainvalvojien keskeistä roolia, kun he puolustavat alueen sademetsiä. 

7. Perustaa rahasto, jolla tuetaan kansainvälistä yhteistyötä, joka pyrkii tutkimaan ympäristörikoksia ja taistelemaan niitä vastaan. 

8. Vahvistaa kansainvälisten tahojen, kuten UNEPin, WCO:n ja Interpolin välistä yhteistyötä.

9. Vahvistaa gorillatutkimuksen rahoitusta.