Turvallisuusneuvosto pääsi yllättävän nopeasti yksimielisyyteen seuraavasta YK:n pääsihteeristä, mikä käytännössä sinetöi hänen valintansa.
Venäjän YK-lähettiläs Vitaly Churkin julisti eilen kuudennen epävirallisen äänestyksen jälkeen, että António Guterres on turvallisuusneuvoston selkeä suosikki. Guterres ei saanut äänestyksessä lainkaan vastaääniä turvallisuusneuvoston 15 jäseneltä ja vain kaksi "ei mielipidettä" -ääntä. Neuvosto vahvisti päätöksensä virallisessa äänestyksessä tänä aamuna.
Venäjä on tässä kuussa turvallisuusneuvoston puheenjohtaja ja luultavasti halusi saada päätöksen pääsihteeristä aikaan oman puheenjohtajuutensa aikana. Aivan näin pian yksimielisyyttä ei kuitenkaan odotettu.
Guterres on Portugalin entinen pääministerin ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen pääjohtaja. Kehuja Guterres on kampanjansa aikana saanut inspiroivasta otteestaan, humaaniudestaan ja osaamisestaan pakolaisasioissa. Hän on voittanut kaikki aiemmatkin turvallisuusneuvoston koeäänestykset.
Naista ei valittu vieläkään, mutta kehitystä tapahtunut
Monet pettyivät valintaan, koska se ei vieläkään osunut naiseen. YK:lla ei ole ollut kertaakaan naispääsihteeriä. Vaikka ehdokkaaksi asettautuneista jopa yli puolet oli naisia, kukaan heistä ei edes päässyt ennakkoäänestysten kolmen kärkeen.
Turvallisuusneuvoston ilmoitus herättikin runsaasti kritiikkiä siitä, että lasikattoa ei saatu rikottua. Naisen valitsemista ovat ajaneet muun muassa nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon ja presidentti Sauli Niinistö. Guterresin valinnan jälkeen kiinnitettiin huomiota myös siihen, että neuvostossa äänestämässä istuneista jäsenmaiden edustajista 14 oli miehiä ja vain yksi nainen.
Pääsihteerin valintaprosessi on kuitenkin kehittynyt tällä kierroksella monin tavoin. Ehdokkaille järjestetyt avoimet haastattelunomaiset keskustelut yleiskokouksessa, julkiset ennakkoäänestiedot ja ehdokkaiden julkinen asettaminen ovat olleet kaikki positiivisia muutoksia. Avoimempaa pääsihteerin valintaprosessia ajanut kansainvälinen 1 for 7 Billion -kampanja kiitti Guterresin valintaa ja piti sitä myös merkkinä siitä, että hakijan ansiot ovat merkinneet valinnassa aiempaa enemmän.
"Guterresia ei pidetty vahvimpana ehdokkaana kisan alussa. Hän oli 'väärä' ehdokas sukupuolensa ja alueensa puolesta. Mutta hänen katsottiin laajalti onnistuneen yleiskokouksen järjestämissä keskusteluissa ja muissa tapahtumissa, joissa monet kommentoivat hänen kokemustaan ja kykyään inspiroida", totesi toinen kampanjan perustajista, Natalie Samarasinghe.
Perinteisesti pääsihteerivalinnassa on painanut vahvasti myös maantieteellisten alueiden vuorottelu, ja sen mukaan tällä kertaa olisi pitänyt valita itäeurooppalainen ehdokas. Tämä vaikutti kampanjointiin monin tavoin. Esimerkiksi Bulgaria vaihtoi viime tingassa äänestyksissä huonosti menestyneen ehdokkaansa Irina Bokovan sijalle Kristalina Georgievan – ehkä luottaen siihen että myöhäänkin esitelty mutta oikealta alueelta tuleva ehdokas on yhä vahvoilla. Georgieva ehti kuitenkin olla kisassa mukana vain muutaman päivän ennen turvallisuusneuvoston päätöstä.
Neuvoston valinnan jälkeen asia viedään yleiskokouksen hyväksyttäväksi, mutta turvallisuusneuvoston päätöksen jälkeen valinta on käytännössä tehty. Yleiskokouksella on kuitenkin merkittävä rooli pääsihteerin roolin määrittelemisessä, ja se alkoi jo syyskuun lopussa valmistella aiheesta päätöslauselmaa.
Yleiskokouksessa tehdään vielä monia tärkeitä valintoja esimerkiksi kauden pituudesta. Muun muassa Elders-ryhmä ja 1 for 7 Billion -kampanja ovat ajaneet pääsihteerikausien rajoittamista yhteen, mutta pidentämistä esimerkiksi seitsemään vuoteen. Tämä mahdollistaisi kannattajien mukaan pääsihteerin vahvemman itsenäisyyden, kun seuraavan kauden valintaa ei tarvitsisi pedata ensimmäisen kauden aikana.