Uutinen

Hilkka Pietilän ja Helvi Sipilän arkistot tutkimuskäyttöön - apurahaa haettavissa YK-liitosta

Hilkka Pietilä. Kuva: T. Linna

Huom! Hakuaikaa jatkettu 31.10. saakka!

Hämeenlinnan maakunta-arkistossa on alkanut kahden laaja-alaisen kansainvälisen uran luoneen naisvaikuttajan arkistojen järjestäminen.

YK-liiton entisen pääsihteerin, tutkijan, kirjoittajan ja aktivistin Hilkka Pietilän sekä YK:n apulaispääsihteerin ja naisjuristin Helvi Sipilän arkistojen järjestämistyöt saadaan pääosin tehtyä kuluvan syksyn aikana. Aineistoa on mahdollista käyttää myös yhteiskunnallisesti merkittävään, YK:iin liittyvään tutkimukseen, johon voi hakea YK-liitosta pientä apurahaa. Apurahahakemukset on toimitettava YK-liittoon 31.10. klo 11 mennessä.

Järjestämistöiden aikana aineistot ovat rajoitetusti käytettävissä Hämeenlinnan maakunta-arkistossa. Aineistot palautetaan Kansallisarkistoon Helsinkiin järjestämistöiden päätyttyä. 

Kaksi vaikuttajanaista

Hilkka Pietilä syntyi maanviljelijäperheeseen vuonna 1931 ja valmistui maa- ja metsätaloustieteen kandidaatiksi vuonna 1956. Hilkka Pietilän tärkein työpaikka oli Suomen YK-liitto, jossa hän toimi pääsihteerinä lähes kolmekymmentä vuotta vuosina 1963 – 1990. YK-liittovuosien jälkeen Pietilä on vaikuttanut vapaana tutkijana, kirjoittajana, luennoitsijana ja aktivistina. Pietilä on uransa aikana kirjoittanut muun muassa kehityskysymyksistä, ihmisoikeuksista, rauhankulttuurista, naisten oikeuksista ja taloudesta. Hän on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2003.

Pietilän noin 10 hyllymetrin laajuinen arkisto sisältää muun muassa päiväkirjoja, puheita, kirjeenvaihtoa, käsikirjoituksia ja esitelmiä. Aineistoa on 1940-luvulta 2000-luvulle. Pietilän aineisto on vapaasti käytettävissä, kun sen järjestämistyö saadaan päätökseen lokakuun aikana. 

Helvi Sipilän syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Sipilä oli merkittävä vaikuttajanainen ja uranuurtaja, Suomen ensimmäinen naispuolinen presidenttiehdokas, YK:n apulaispääsihteeri ja yksi ensimmäisistä oman asianajotoimiston perustaneista naisjuristeista. Sipilä on saanut lukuisia kunniamerkkejä ja muita kunnianosoituksia. Arkiston järjestämisen toivotaan lisäävän merkittävän naisvaikuttajan tunnettuutta.

Sipilän noin 40 hyllymetrin laajuinen arkisto sisältää muun muassa puheita, kirjeenvaihtoa ja toimintaan liittyvää aineistoa Sipilän YK:ssa työskentelyn ajalta. Aineistoa on 1930-luvulta 1990-luvulle. Sipilän aineisto on käyttörajoitettu ja sen käyttöön tarvitaan arkistolaitoksen pääjohtajan Jussi Nuortevan lupa.

****

Lisätiedot arkistoista: Maakunta-arkiston johtaja Juhani Tikkanen, puh. 0295 337112
Ylitarkastaja Heli Niromaa, puh. 0295 5337147, sähköpostit etunimi.sukunimi [at] narc.fi

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Hannele Varsa, puh. 0295 163281
sähköposti etunimi.sukunimi [at]stm.fi

Apurahahakemukset lauantaihin 31.10 klo 11 mennessä osoitteeseen: eeva.reittila (at) ykliitto.fi. Lyhyen hakemuksen tulee sisältää hakijan henkilö- ja yhteystietojen lisäksi esittelyn tutkimuksen kohteesta ja yhteiskunnallisesta merkittävyydestä sekä kytköksestä YK:n toimikenttään.