Uutinen

Ihmisoikeuksien puolustajat tarvitsevat suojelua

7.3.2012

YK:n ihmisoikeuspuolustajien erityislähettiläs Margaret Sekaggya on luovuttanut toimittajien, opiskelijoiden, nuorten oikeuksien sekä maanomistus- ja ympäristön suojeluasioiden puolesta toimivien henkilöiden suojeluun keskittyvän raportin YK:n ihmisoikeusneuvoston istunnolle Genevessä. Viides päivä maaliskuuta luovutetussa raportissa alleviivataan ihmisoikeuksien puolestapuhujien työn vaarallisuutta.

Erityislähettiläs Sekaggyan mukaan arabimaiden vallankumoukset ovat onnistuneet tuomaan huomiota ihmisoikeuksien puolustajien kohtaamiin vaikeuksiin ja vaaroihin. Hän on erityisen huolissaan siitä, miten valtiot ja valtioiden alaiset toimijat kuten turvallisuusjoukot ovat usein syyllisiä ihmisoikeuspuolustajien sortamiseen.

"Journalistit, ympäristö-, opiskelija- ja nuorisoaktivistit sekä maanomistuskiistoja ratkovat tahot tarvitsevat erityisestä varjelua", sanoi Margaret Sekaggya esitellessään raporttia YK:n ihmisoikeusneuvostolle. Hänen mukaansa suurin osa ongelmista liittyy ihmisten ja heidän perheidensä fyysisen koskemattomuuden rikkomuksiin. Käytössä on myös muita keinoja, kuten lakijärjestelmän vääristäminen ihmisoikeuspuolustajien työn kriminalisoimiseksi.

Maailman viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että journalistit ja mediatyöntekijät ovat erityisessä vaarassa yrittäessään paljastaa ihmisoikeusrikkomuksia. Erityislähettiläs Sekaggyan mukaan heidän työ on oleellisen tärkeää maailman valtioiden toiminnan valvonnassa. "Mutta, nuo samat valtiot usein sortavat heitä uhkauksilla, vainoilla, pidätyksillä, vangitsemisilla ja pahimmassa tapauksessa murhilla," Sekaggya sanoi.

Margaret Sekaggya pitää myös tärkeänä nuorten roolia ihmisoikeuksien edistämisessä. "Historia osoittaa meille, miten nuoriso ja opiskelijat ovat olleet avainroolissa ihmisoikeuksien edistämisessä ja uusien ajatusten tuomisessa ihmisoikeuskeskusteluun," hän muistutti. Nuoriso kuitenkin leimataan usein negatiivisella tavalla, ja tämän takia heidän on usein vaikea saada painavaa sanaa läpi julkisessa keskustelussa.

Raportissa muistutetaan myös, ettei ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuva sorto rajoitu pelkästään maailman kriisipesäkkeisiin. Esimerkiksi ympäristöaktivistien työtä hankaloitetaan monissa länsimaissa suuryritysten ja valtioiden toimesta.

Ugandalainen Margaret Sekaggya nimitettiin YK:n ihmisoikeuspuolustajien erityislähettilääksi vuonna 2008. Hän on tästä lähtien toiminut itsenäisesti edistääkseen ihmisoikeuksia puolustavien tahojen asemaa ympäri maailmaa.

Raportti on luettavissa täältä.