Uutinen

Ihmisoikeusneuvoston jäsenyys haastaa jäsenmaita muutokseen

YK:n pääsihteeri Kofi Annanin mukaan ihmisoikeusneuvoston jäsenyys tarjoaa valituille valtioille mahdollisuuden osoittaa syvempää sitoutumista ihmisoikeuksien toteutumiseen myös kotimaassa. Vasta valittu ihmisoikeusneuvosto antaa YK:lle uuden alun hedelmällisemmän ja laadukkaamman ihmisoikeustyön toteuttamiseen. Pääsihteeri on toiveikas, mutta korostaa jäsenmaiden vastuuta uuden toimielimen käytäntöjen muovaamisessa: heistä riippuu ihmiskoikeusneuvoston uskottavuus.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Jan Eliasson painotti myös ihmisoikeusneuvoston jäsenten vastuuta ihmisoikeuksien edistäjinä. Hän toivoi valittujen valtioiden täyttävän lupaukset, joita ne ovat lobbauskampanjoidensa aikana antaneet. Jäsenmaiden ihmisoikeustilanteet tulevat olemaan jäsenyyden myötä erityisen tarkkailun kohteena. Eliasson korosti myös ihmisoikeuksien merkitystä YK:n toiminnan kolmantena pilarina turvallisuuden ja kehityksen rinnalla: "Ilman ihmisoikeuksien toteutumista ei synny kestävää rauhaa eikä kestävää kehitystä."

Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth arvioi, että ihmisoikeusneuvosto tulee olemaan edeltäjäänsä ihmisoikeustoimikuntaa parempi toimija. Roth painotti, että kaikkiaan 11 ihmisoikeusrikkomuksista tunnettua valtioita muun muassa Zimbabwe, Syyria, Pohjois-Korea, Valko-Venäjä, Myanmar ja Sudan, eivät asettuneet ollenkaan ehdolle uusien tiukentuneiden sääntöjen johdosta. Human Rights Watch vastusti Kiinan, Kuuban, Venäjän, Saudin-arabian, Pakistanin ja Azerbaizanin jäsenyyksiä. Yhdysvallat ja länsimaat ovat kritisoineet Kiinan, Venäjän ja Kuuban valintaa ihmisoikeusneuvoston jäseniksi. Yksikään länsimaa ei äänestänyt kyseisiä maita. Yhdysvallat jättäytyi jäsenyyskilvan ulkopuolelle lähinnä Abu Ghraibin ja Guantanamon vankilohin liitettyjen ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Ihmisoikeusneuvosto korvaa ihmisoikeustoimikunnan, jonka toiminta lakkautettiin maaliskuussa 2006. Ihmisoikeusneuvoston ensimmäinen kokous pidetään 19.6 Genevessä. Ihmisoikeusneuvostossa on kaikkiaan 47 jäsentä: 13 Afrikasta, 13 Asiasta, 6 Itä-Euroopasta, 8 Latinalaisesta Amerikasta sekä 7 Länsimaista. Euroopan unionin maista jäseninä ovat: Suomi, Ranska, Saksa, Puola, Iso-Britannia, Alankomaat sekä Tsekin tasavalta.


Lisää aiheesta englanniksi:

http://www.un.org/ga/60/elect/hrc/
http://www.un.org/apps/sg/sgstats.asp?nid=2025
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=18411&Cr=rights&Cr1=council