Myös Irakin hallituksen toimia kritisoidaan raportissa. Hallituksen pidättämiä henkilöitä on muun muassa pidetty huostassa pitkittyneitä ajanjaksoja, heidän tapauksiaan ei ole käsitelty oikeuslaitoksessa asianmukaisessa aikataulussa, eikä heille ole kerrottu oman oikeudenkäyntinsä etenemisestä.
Raportissa pidetään valitettavana, ettei Irakin hallitus suostunut antamaan YK:n edustajille tietoa väkivaltaisuuksissa menehtyneiden uhrien lukumäärästä.
Raportissa kehotetaan kaikkia Irakin konfliktin osapuolia toimiin maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Kapinallisjoukkoja ja miliisiä vaaditaan lopettamaan siviileihin kohdistuvat iskut ja sieppaukset ja vapauttamaan jo siepatut henkilöt. Irakin hallitusta vaaditaan tarkistamaan ja korjaamaan maansa lakien valvonta- ja toimeenpanomekanismeja sekä puuttumaan välittömästi siihen kohdistettuihin kidutussyytöksiin.
Myös Yhdysvaltoja kehotetaan raportissa toimimaan Irakin ihmisoikeustilanteen kohentamiseksi, tutkimaan perinpohjaisesti alueella toimivien yksityisten turvallisuusyhtiöiden aiheuttamat perusteettomat kuolemantapaukset ja varmistamaan, että yritykset asetetaan tapahtumista vastuuseen.
Ihmisoikeusraportti Irakin tilanteesta julkaistaan neljästi vuodessa. Vasta julkaistu raportti on järjestyksessä 11.