Uutinen

"Ilmastonmuutosta hillittävä viivyttelemättä."

Pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa jäsenvaltioita nopeisiin ja päättäväisiin toimiin ilmaston lämpenemisestä aiheutuvien seurausten vähentämiseksi. Hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin IPCC:n ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sopeutumista ja haavoittuvuutta käsittelevä osaraportti on aiempaa laajempi ja luotettavampi. Brysselissä 6.4.2007 hyväksytyn raportin mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa nopeampia ja laajempia vahinkoja kuin aiemmin on ennustettu.

Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen aiheuttaa perustavia muutoksia monissa luonnon ekosysteemissä. Noin 20-30 % kasvi- ja eläinlajeista on suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon, jos maapallon keskilämpötila nousee 1,5-2,5 astetta. IPCC:n ennusteen mukaan keskilämpötila saattaa nousta jopa 3 astetta tällä vuosisadalla, mikä vaikuttaisi laajasti luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin, kuten mm. veden ja ruoan saatavuuteen.

Ilmastonmuutos vaikuttaisi maapallon eri alueita varsin eri tavoin, ja tulevina vuosina muutoksen vaikutukset ovat entistä dramaattisempia. IPCC ennustaa vesimäärän muuttuvan vuosisadan puoliväliin mennessä. Korkeilla leveysasteilla ja kosteilla trooppisilla alueilla vesimäärä nousee 10-40 %, mutta keskileveysasteilla ja kuivilla trooppisilla alueilla vesimäärät aleneevat 10-30%.

Raportin mukaan nykyiset toimet ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi ovat sellaisenaan riittämättömiä. Pääsihteeri Ban ilmaisi huolensa entistä havaittavampien ilmastonmuutosseurausten suhteen ja esitti jäsenvaltioille pyynnön uuden yhteisen, Kioton sopimuksen korvaavan suunnitelman luomiseksi. Lisäksi Ban toivoi Euroopan unionin vähentävän kasvihuonepäästöjä suunnitelman mukaisesti vuoteen 2012 mennessä.

Ban toivoi että uuden ympäristöohjelman tekeminen onnistuisi Balilla pidettävässä YK:n ilmastonmuutoskonferenssissa joulukuussa 2007. "Laajamittaiset sopeuttamistoimet voivat hillitä pahimpien ilmaston lämpenemisestä aiheutuvia vaikutuksia, mikäli toimiin ryhdytään välittömästi", pääsihteeri totesi.

IPCC:n 4. ilmastonmuutosta koskevan arviointiraportin kolmas ja viimeinen osa valmistuu toukokuussa. Lopullinen yhteenvetoraportti hyväksytään IPCC:n yleiskokouksessa marraskuussa 2007.

Artikkeli englanniksi