12.5.2011
Sijoittaminen vähiten kehittyneiden maiden maatalouteen ja tuotannon monipuolistamiseen ovat avainasemassa niiden talouden kehittämisessä ja kansalaisten elintason nostamisessa, sanoo YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin Unctadin pääsihteeri Supachai Panitchpakdi.
Neljäs vähiten kehittyneitä maita (Least Developed Countries, LDC) ja niiden taloudellista potentiaalia käsittelevä suurkonferenssi on parhaillaan käynnissä Turkin Istanbulissa.
Panitchpakdi kertoi lehdistölle, että vuosien 2002–2007 maailmanlaajuinen nousukausi johti vähiten kehittyneissä maissa jopa keskimääräiseen 7 %:n vuosikasvuun.
Tämä kasvu oli kuitenkin sidottu vientitalouteen eikä juuri luonut työpaikkoja tai auttanut LDC-maita laajentamaan taloutensa perustaa ulottaakseen nousukauden vaikutukset myös tavallisiin ihmisiin, Panitchpakdi sanoo.
Maatalouden merkityksen vähättely on johtanut useissa vähiten kehittyneissä maissa lamaan viime vuosikymmeninä, sillä monissa niistä maanviljely on yhä suurin työllistäjä.
Vähiten kehittyneiden maiden työvoiman odotetaan kasvavan 10,2 miljoonalla ihmisellä vuodessa aikavälillä 2005–2015. Nuoren väestön on siis löydettävä tuottavaa työtä, jotta kansainvälistä muuttoliikepainetta lisäävät köyhyys sekä tyytymättömyys eivät kasva entisestään, Paitchpakdi lisää.
Hän peräsi LDC-maiden talouksien kehittämistä poispäin vientiin perustuvasta raaka-aineiden ja hyödykkeiden viennistä, kohti tuottavampaa taloutta, jossa tuotteiden jalostus lisäisi niiden arvoa, toisi lisää ja paremmin palkattuja työpaikkoja sekä vähentäisi maiden haavoittuvaisuutta esimerkiksi ruuan maailmanmarkkinahinnan nousulle.
Istanbulin LDC-kokouksessa on laajemmassa tarkastelussa vuonna 2001 sovitun Brysselin toimintaohjelman toimeenpano, jolla on tarkoitus keskittyä kehittämään 48:n vähiten kehittyneeksi maaksi luokitellun valtion kansantalouksia.
Linkki: UN News