Uutinen

Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta huolissaan huumekaupasta sosiaalisessa mediassa

28.2.2012 

Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta (INCB) julkaisi tänään vuosiraporttinsa huumekaupan tilasta maailmassa. Erityisen huolestuttavaksi trendiksi raportissa nostetaan lisääntyvä sosiaalisessa mediassa käytävä huumekauppa. Valvontalautakunnan mukaan sosiaalisen median huumekaupan kohteena on erityisesti nuoriso. Vielä suurempi ongelma on Internetissä toimivat apteekit, jotka kauppaavat reseptilääkkeitä edullisin hinnoin ympäri maailmaa. Yli puolet Internetissä toimivien apteekkien lääkkeistä on kuitenkin väärennettyjä ja tehottomia. Lääkkeitä tilataan myös päihdyttäviin tarkoituksiin.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö on nousemassa länsimaiden suurimmaksi päihdeongelmaksi. Arviolta 20% Yhdysvaltalaisista on käyttänyt reseptilääkkeitä muuhun kuin tarkoitettuun vaivaan, ja väärinkäyttö on lisääntynyt myös Euroopassa. Ainoa reseptilääkkeitä suositumpi päihde on kannabis, jota käytetään laajalti ympäri maailmaa.

Kolmas nouseva maailmanlaajuinen trendi on niin sanottujen "design-huumeiden" eli muuntohuumeiden lisääntynyt valmistus ja käyttö. Muuntohuumeiden valmistajat ovat tähän mennessä pysyneet usein lakijärjestelmien edellä, kehittämällä jatkuvasti uusia versioita valmistamistaan päihteistään. INCB on kuitenkin tyytyväinen etenkin Etelä-Amerikan maiden ponnisteluista muuntohuumeiden eri ainesosien kieltämiseksi. Muuntohuumeiden valmistus onkin siirtynyt hiljalleen Etelä-Amerikasta Aasiaan.

Katsaus maailmaan

Afrikka on jo kauan toiminut huumekaupan välireittinä. Mantereelle tuodaan kokaiinia Etelä-Amerikasta ja heroiinia Länsi-Aasiasta, joita sitten kanavoidaan eteenpäin Eurooppaan. Uutena uhkana mantereelle on amfetamiinin ja reseptilääkkeiden valmistus ja salakuljettaminen. Etenkin reseptilääkkeiden, heroiinin ja Subutexin käyttö on lisääntynyt. Afrikka on perinteisesti ollut myös suuri kannabiksen tuottaja. Kannabis kasvaa villinä ympäri mannerta, ja suuri osa tästä kannabiksesta kulkeutuu Eurooppaan hasiksen muodossa. Kannabiksen käyttö on Afrikassa yleistä, varsinkin muslimialueilla joissa alkoholin käyttöä paheksutaan.

Vielä suurempi huumekaupan välireitti on kuitenkin Väli-Amerikka ja Karibia. Etelä-Amerikassa tuotettu kokaiini kuljetetaan alueen maiden kautta Yhdysvaltoihin, maailman suurimmille huume-markkinoille. Tämän lisäksi Väli-Amerikan maissa tuotetaan runsaita määriä kannabista, joka on myös tarkoitettu Yhdysvaltojen markkinoille. Huumekaupasta johtuvan rikollisuuden seurauksena alueella on maailman korkeimmat murhatilastot. Huumekauppa on houkuttava työllistäjä muuten köyhällä alueella, ja huumeliigoilla on paljon vaikutusvaltaa paikallisten hallitusten ja poliisivoimien toiminnassa. Meksikon tämänhetkinen huumesota on yksi maailman väkivaltaisimmista konflikteista.

Muun Amerikan huumekaupan veturi on Yhdysvallat, joka on maailman suurin laittomien päihteiden kuluttaja. Kannabis on edelleen Pohjois-Amerikan suosituin päihde, jonka suosio ei ole muuttunut suuresti useaan vuoteen. Reseptilääkkeiden väärinkäyttö on kuitenkin jatkuvasti yleisempää ja voi lähivuosina ohittaa kannabiksen käytön. Kannabista kuitenkin tuodaan maahan yhä vähemmän, lisääntyneen paikallisen tuotannon seurauksena.

Etelä-Amerikka on edelleen maailman suurin kokaiinin tuottaja. Kokapensaan lehdistä jalostettavaa kokaiinia tuotetaan Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoille. Pureskeltavat kokapensaan lehdet ovat perinteinen Etelä-Amerikkalainen päihde. Bolivia irtisanoi itsensä hiljattain YK:n vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksesta, koska maa halusi laillistaa kulttuurillisesti tärkeän kokapensaan kasvatuksen. Kokaiinin tai kokalehtien käyttö ei ole lisääntynyt maassa sopimuksesta irtisanoutumisen jälkeen.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö ja muuntohuumeet ovat kasvava huoli myös Aasiassa. Etenkin Kaakkois-Aasiassa näistä huumeista johtuvat ongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti viimevuosina. Suuri osa kansainvälisillä markkinoilla liikkuvista väärennetyistä reseptilääkkeistä tuotetaan Kaakkois-Aasiassa. Tämän lisäksi pitkästä sodasta köyhtynyt Afganistan on lisännyt oopiumintuotantoa, josta suuri osa jää Aasian markkinoille. Useat Tyynenmeren valtiot eivät ole mukana kansainvälisissä huumekauppaa koskevissa sopimuksissa. Kannabista lukuun ottamatta huumeiden käyttö näissä maissa on kuitenkin vähäistä.

Euroopassa kokaiinin ja heroiinin käyttö on tasaantunut. Joissain maissa amfetamiinin käyttö on lisääntynyt, ja koko maailmaa vaivaavat muuntohuumeet ja reseptilääkkeet ovat merkittävä ongelma ympäri mannerta. Kannabiksen kasvatus on lisääntynyt Euroopassa huomattavasti viimevuosina. Kannabiksen salakuljetus Euroopan sisälle on kuitenkin vähentynyt, ja tästä johtuen kokonaiskäyttö ei ole merkittävästi lisääntynyt.

Ristiriita tulevasta suunnasta

Valvontalautakunnan vuosiraportti toteaa kansainvälisen huumekontrollin toimivan hyvin, ja listaa esimerkiksi psykedeelisten päihteiden käytön vähentymisen maailmassa suureksi voitoksi. INCB suosittelee etenkin muuntohuumeiden ainesosien rajoitusten laajentamista ja kehottaa valtioita valvomaan tehokkaammin Internetissä käytävää huumekauppaa.

Huumeita koskevaa lainsäädäntöä kuitenkin lievennetään monilla puolin maailmaa. Viime vuoden kesällä kansainvälinen huumekomissio totesi sodan huumeita vastaan epäonnistuneen, ja kehotti joidenkin päihteiden laillistamista. Komissioon kuuluu muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan. Yhdysvallat on suurin huumeiden vastaisen taistelun puolestapuhuja, mutta jotkut osavaltiot maan sisällä ovat alkaneet lieventämään huumelakejaan.

Lähteet: INCB ja BBC