Uutinen

Kaupungistuminen synnyttää Aasian-Tyynenmeren alueella sekä talouskasvua että köyhyyttä

Aasian-Tyynenmeren alueen urbaanin väestön määrä on viimeisen 15 vuoden aikana kasvanut nopeimmin maailmassa, kerrotaan Aasian ja Tyynenmeren alueen talous- ja sosiaalikomission (ESCAP) julkaisemassa tilastollisessa vuosikirjassa. Nopea kaupungistuminen synnyttää alueella talouskasvua mutta lisää myös köyhyyttä kaupunkien sisällä, komitea toteaa.

"Kasvulla on sivuvaikutuksia", sanoo ESCAP:n tilastollisen jaoston johtaja Pietro Gennari. "Näemme, että yhä useammat ihmiset elävät slummeissa, ja lisäksi väestönkasvulla on kielteinen vaikutus myös puhtaan veden saantiin ja kaupunkialueiden viemäröintiin."

Kaupunkiväestöstä kaksi viidestä asuu slummeissa, ja esimerkiksi Kiinassa, Indonesiassa ja Filippiineillä puhdasta vettä nauttivien kaupunkilaisten määrän on todettu romahtaneen.

Aasian-Tyynenmeren alueen nopea talouskasvu kuormittaa huomattavasti myös ympäristöä, mikä johtuu osittain lisääntyneestä energiankäytöstä. Vuodesta 1990 vuoteen 2004 alueen hiilidioksidipäästöt nousivat 1,9 tonnista henkilöä kohden 3,2 tonniin.

Pietro Gennari on havainnut, että mikäli päästöjen määrä suhteutetaan bruttokansantuotteeseen, Aasian-Tyynenmeren alueen hiilidioksidipitoisuudet ovat maailman korkeimpien joukossa.

Alueella tapahtuneella autojen määrän dramaattisella lisääntymisellä, joka edistää talouskasvua, on myös haittapuolensa, mikä näkyy saastemittauksissa. Vuosikirjassa huomioidaan myös se, että vaikka seudun rautatieverkosto on yksi kehittyvän maailman tiheimmistä, vain alle puolella alueen maista verkosto on kattava.

Artikkeli englanniksi

ESCAP (Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) on YK:n talous- ja sosiaalineuvoston alaisuudessa toimiva alueellinen komissio, jossa ovat edustettuina kaikki alueen jäsenvaltiot. Komissio seuraavaa alueen taloudellista kehitystä ja pohtii keinoja, joilla maiden välistä taloudellista yhteistyötä voitaisiin hyödyntää alueen vaurauden ja väestön hyvinvoinnin lisäämisessä.