Maailman vesipäivä torstaina 22.maaliskuuta 2007
YK:n julistaman virallisen Maailman vesipäivän teemana on tänä vuonna Haasteena veden niukkuus, Coping with Water Scarcity. Teemalla YK haluaa kiinnittää erityishuomiota vesivarojen niukkuuden sekä epätasa-arvoisen jakautumisen syihin ja seurauksiin.
UNESCOn pääjohtaja Koïchiro Matsuura viittaa Vesipäivän kirjeessään globaaleihin, kaikkien yhteistyötä vaativiin haasteisiin. "Veden niukkuus hidastaa kehitystä ja vahingoittaa ympäristöä. Veden puute aiheuttaa kansallisia ja kansainvälisiä jännitteitä, konflikteja ja jopa sotia", hän sanoo mutta toteaa samalla, että niukat vesivarannot ovat myös kannustaneet ihmiskuntaa ratkaisemaan ongelman. "On kehitetty tehokkaita vettä säästäviä ja puhdistavia teknologioita sekä järjestelmiä. Ne tosin eivät ole kaikille soveltuvia eivätkä kustannuksiltaan mahdollisia. Tänä vuonna haluamme kiinnittää erityisesti huomiota siihen, miten eri maat ja alueet ovat ratkaisseet veden niukkuuden ongelman sekä kuinka niitä voitaisiin edelleen auttaa ja tukea tämän tärkeän tavoitteen saavuttamisessa", Matsuura sanoo.
Kaikilla on oikeus puhtaaseen juomaveteen
Väestömäärän ja talouden kasvu, saastuminen ja ilmastonmuutos vaikuttavat kaikki käytössä olevan makean veden määrään. Vastuullisia toimia tarvitaan myös sellaisilla alueilla, joilla vedestä ei normaalioloissa ole pulaa. "Veden niukkuus ei johdu ainoastaan fyysisen veden puutteesta, vaan pikemminkin vesivarojen epätasa-arvoisesta hallinnasta ja jakamisesta. Tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota vesivarojen kestävään, tehokkaaseen ja oikeudenmukaiseen käyttöön sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tarvitaan nykyistä tehokkaampaa ja tasa-arvoisempaa vesipolitiikkaa, tiiviimpää yhteistyötä ja vastuullisempia ympäristöön vaikuttavia toimia", Matsuura sanoo.
UNESCOn pääjohtaja Matsuura toteaa, ettei veden niukkuuden ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan vain tieteen ja teknologian innovaatioiden avulla. "Tarvitaan syvällisempää globaalia pohdintaa eettisten, sosio-ekonomisten ja kulttuuristen kysymysten parissa sekä aihetta koskevan koulutuksen ja tiedotuksen lisäämistä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla."
2005-2015 on YK:n kansainvälinen veden vuosikymmen.
Pääsihteerin viesti maailman vesipäivänä 22. maaliskuuta 2007
Maailman vesipäivän teema tänä vuonna on "vesipulan kanssa selviytyminen".
Vesipula voi olla konkreettinen, taloudellinen tai järjestelmän ongelma, ja se voi vaihdella niin ajallisesti kuin myös paikallisesti. Noin 700 miljoonaa ihmistä 43 maassa kärsii vesipulasta tällä hetkellä, ja vuoteen 2025 mennessä vesipulasta kärsivien määrä noussee yli 3 miljardin.
Maailman vesien tila pysyy haavoittuvaisena, ja tarve kokonaisvaltaisen ja kestävän lähestymistavan löytäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Käytettävissä olevat lähteet ovat kovalla koetuksella nopean väestönkasvun, kestämättömien kulutustottumusten, heikkojen hallintatapojen, saasteiden, riittämättömän infrastruktuuriin panostamisen, ja vedenkäytön tehottomuuden seurauksena.
Kuitenkin tulemme tarvitsemaan yhä enemmän vettä tulevina vuosikymmeninä: tarvitsemme vettä voidaksemme tuottaa ruokaa, tarjota puhdasta juomavettä ja sanitaatiomahdollisuudet, pitääksemme teollisuuden käynnissä ja voidaksemme ylläpitää jatkuvasti kasvavia kaupunkejamme. Kuilu veden saannin ja sen tarpeen välillä kasvanee yhä suuremmaksi, ja se tulee uhkaamaan sosiaalista kehitystä ja ympäristön tasapainoa. Kokonaisvaltainen vesivarojen hallinta tulee olemaan tärkeämpää kuin koskaan vesipulan ratkaisemisessa. Samoin kansainvälinen yhteistyö tulee olemaan tärkeässä roolissa, sillä monet maailman joista ja pohjavesilähteistä sijaitsevat useampien maiden alueilla. Tämänkaltainen yhteistyö voi osaltaan auttaa maiden rajat ylittävän harmoonisen yhteiselon aikaansaamisessa.
YK:n vuosituhattavoitteet ovat auttaneet turvallisen juomaveden ja sanitaatiomahdollisuuden merkityksen esilletuomisessa. Nämä kaksi asiaa erottavat kiistämättä sen osan ihmisistä, joka viettää terveellistä ja turvallista elämää siitä väestönosasta, joka elää köyhyydessä, ja joka on kaikkein haavoittuvaisin useiden hengenvaarallisten tautien edessä. Vesi- ja hygieniaongelman ratkaiseminen on välttämätön köyhyyden poistamisessa ja muiden vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.
Tie tästä eteenpäin on selvä: instituutioita ja hallintoa tulee vahvistaa kaikilla tasoilla, teknologian osuutta tulee lisätä, samoin kuin taloudellisia resursseja. Lisäksi meidän tulee pitää mielessä opitut läksyt sekä hyödyntää jo hyviksi todettuja toimintatapoja. Tänä maailman vesipäivänä vetoan Yhdistyneisiin kansakuntiin sekä kaikkiin asianomaisiin tiiviimmän yhteistyön ja toiminnan puolesta. Tämä ei koske ainoastaan kuluvaa vuotta, vaan koko "kansainvälisen toiminnan vuosikymmentä" 2005-2015, joka tunnetaan nimellä "Vettä elämää varten".
Pääsihteerin viesti englanniksi
Maailman suurimmat joet vaarassa kuivua
Kansainvälisen vesipäivän kynnyksellä WWF julkaisi raportin, jonka mukaan kymmentä eri manterilla sijaitsevaa suurta jokea uhkaa kuivuminen. Syinä on ilmastonmuutos, liiallinen vedenotto mm. maataloutta varten sekä suunnittelematon rakentaminen. Kuivuminen uhkaa miljoonien ihmisten toimeentuloa, ravitsemusta sekä elinympäristöä.
Viisi listan jokea sijaitsee Aasiassa: Jangtse, Indus, Ganges, Salween ja Mekong. Euroopasta listalle ylsi Tonava, Etelä-Amerikasta Rio Plata ja Rio Grande, Afrikasta Niili sekä Australiasta Murray-Darling. Jokia uhkaa myös vakava saastuminen.
WWF:n makean veden ohjelmasta vastaavan Jamie Pittockin mukaan seuraukset ovat vakavat, mikäli tilanteeseen ei nopeasti puututa. "Ilmastonmuutoksen ohella myös veden niukkuuden ongelma pitää saada korkealle maailman päättäjien tehtävälistalla. Joet ovat tärkeä makean veden ja ravinnon lähde alueen asukkaille ja eläimille. Vesiongelman kärjistyessä myös levottomuudet ja konfliktit lisääntyvät alueella", Pittock toteaa.