Vuonna 1996 hyväksytty täydellinen ydinkoekieltosopimus (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) on odottanut vuosia voimaanastumistaan. Sopimusta edistämään ollaan nyt luomassa noin kahdenkymmenen "merkittävän henkilön" ryhmä, jonka tarkoituksena on kääntää sopimuksesta kieltäytyvien maiden päät ja näin saattakseen "sopimus laiksi".
Ydinkoekieltosopimuksen valmistelevan komission (CTBTO) johtaja Lassina Zerbo kertoo, että ryhmä tulee koostumaan entisistä valtionpäämiehistä sekä sopimuksen hyväksyneistä että sen tähän asti kieltäneistä maista, ja että sen toiminta käynnistetään sopimuksen kahdeksannen fasilitointikonferenssin yhteydessä New Yorkissa 27. syyskuuta.
Sopimuksen suurin ja ylitsepääsemättömin este on ollut kahdeksan ratifioinnista kieltäytyvää maata, joiden osallistuminen ratifioineiden rintamaan on sopimuksen toimeksipanon edellytys. Nämä maat ovat Kiina, Egypti, Intia, Israel, Pohjois-Korea, Pakistan ja Yhdysvallat. Zerbon mukaan on luotava ymmärrys siitä, että sopimuksen ratifiointilla on suuri merkitys sekä sopimusmaiden kansallisen että kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. Tällä hetkellä sopimuksen on allekirjoittanut 183 ja ratifioinut 159 valtiota.
YK:n yleiskokouksen juhlistaessa 29. elokuuta vietettyä kansainvälistä ydinkokeiden vastaista päivää, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on valitellut sitä, että sopimusta ei ole saatu astumaan voimaan vaikka sen hyväksymisestä on lähes 20 vuotta. Hän pitää tätä epäkohtaa vakavana aseistariisuntaprosessin "keskeneräisenä työnä", jonka viivyttämiselle "ei ole mitään hyväksyttäviä perusteita."
Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ottanut esille mahdollisen CTBT-sopimuksen ratifioinnin julkisissa puheissaan ja Kiinan ulkoministeri Wang Yi on tapaamisessaan Zerbon kanssa painottanut maan sitoutumista sopimukselle. Kansainvälinen yhteisö odottaakin, että rakentavat keskustelunavaukset johtavat myös konkretiaan.
Lisätietoa:
U.N. Chief Eyes Eight Holdouts in Nuclear Test Ban Treaty (IPS News)
Banning Nuclear test essential for global peace, says head of UN-backed treaty organization (UN News)
Aseidenriisunta (YK.fi)