Vammaisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry lähettää kymmenen edustajaansa New Yorkiin maanantaina 14.8.2006 alkavaan ad hoc -komitean kahdeksanteen kokouk-seen. YK:n päämajassa järjestettävässä kokouksessa tullaan käsittelemään komitean pu-heenjohtajan Uuden-Seelannin suurlähettiläs Don MacKayn laatimaa sopimusluonnosta, jonka sisältö pohjautuu tammikuussa 2006 järjestetyn kokouksen kantoihin. Puheenjohtaja MacKayn tavoitteena on saada neuvotteluprosessi päätökseen ja vammaisten ihmisoikeussopimus hyväksyttyä elokuussa kaksi viikkoa kestävien neuvottelujen aikana. Myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Jan Eliasson on esittänyt jäsenvaltioille vetoomuk-sen neuvottelujen loppuunsaattamiseksi. Mikäli sopimus hyväksytään, tulee Suomenkin osalta selvitettäväksi, vastaako lainsäädäntömme uuden ihmisoikeussopimuksen asettamia velvoitteita.
Joulukuussa 2001 YK:n yleiskokous päätti perustaa ad hoc -komitean laatimaan ehdotuksia ansainvälisestä sopimuksesta, joka perustuisi työhön, jota on tehty sosiaalisen kehityksen, ihmisoikeuksien a syrjimättömyyden osa-alueilla. Ensimmäisen kerran sopimushanketta käsiteltiin asiantuntijatapaamisessa eksikossa kesäkuussa 2002. Neljä vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen on päästy loppusuoralle.
Suomen valtion delegaatio johtaa elokuun kokouksessa EU-yhteistyötä. EU-puheenjohtajamaana Suomellan keskeinen asema yhteisen kannan muodostamisessa ja asioiden esittämisessä neuvottelujen aikana. Myös kansalaisjärjestöillä on oikeus olla läsnä komitean täysistunnoissa ja käyttää puheenvuoroja YK:n jäsenmaiden puheenvuorojen jälkeen. Järjestöjen rooli painottuu lobbaus- ja vaikuttamistyöhön kokouksen ulkopuolella, mm. sivutapahtumissa ja osallistujille jaettavien tiedotuslehtisten kautta. Suomalaisten vammaisjärjestöjen osallistuminen ad hoc -komitean istuntoihin on ollut kauttaaltaan aktiivista.
Elokuun kokouksessa on tarkoitus käsitellä edellisillä kerroilla avoimeksi jääneitä sopimustekstin artikloja. keskeneräisiä kysymyksiä ovat kansallinen ja kansainvälinen ihmisoikeussopimuksen monitorointi ja valvontajärjestelmän muoto. Lisäksi muun muassa vammaisuuden määrittelyä, pakkohoitoa ja oikeustoimikelpoisuutta koskevat kohdat ovat edelleen auki.
Ad hoc -komitean kokousmateriaali löytyy kokonaisuudessaan internetistä osoitteesta:
www.un.org/esa/socdev/enable/
Lisätietoja: lakimies Juha-Pekka Konttinen
puh. 09-6850 1113
fax. 09-6850 1199
e-mail. juha-pekka.konttinen [ät] kynnys.fi
Kynnys ry:n delegaation tavoittaa New Yorkista numerosta: + 358 50 552 0024