Uutinen

Lapsisotilaiden käyttö yhä yleistä

14.3.2012

"Lähes kaikissa maailman konflikteissa on mukana lapsisotilaita. Konfliktit, joissa lapset eivät sodi, ovat enemmän poikkeus kuin sääntö", sanoi Child Soldiers International (CSI) -järjestön pääsihteeri Richard Clarke.

Suomen ulkoministeriön 9. maaliskuuta järjestämän, lapsien oikeuksia käsittelevän, seminaarin puhujaksi saapuneen Richard Clarken mukaan lapsisotilaat ovat jääneet vähälle huomiolle kansainvälisessä ihmisoikeuskeskustelussa. "Tälle asialle ei ole annettu tarpeeksi huomiota maailmalla eikä asian eteen ole tehty tarpeeksi", hän sanoi.

Clarke on kuitenkin kiitollinen Invisible Children -järjestön viimeaikaisesta kampanjasta, jolla pyritään tuomaan huomiota Joseph Konyn johtaman Lord's Resistance Armyn toimintaan. "Tarvitsemme lisää tämänkaltaisia muistuttajia", Clarke sanoi.

Kansainvälisten sopimusten mukaan lapsisotilaiksi määritellään kaikki aseellisiin konflikteihin osallistuvat alle 18-vuotiat henkilöt. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin arvion mukaan, lapsisotilaiden määrä maailmalla on noin 200 000-300 000.

Monet länsimaat, kuten Yhdysvallat ja Alankomaat, sallivat alle 18-vuotiaiden liittymisen armeijaan, mutta sotatoimiin nämä henkilöt lähetetään vasta täysi-ikäisinä.

Jotkut tällä hetkellä sotatilanteissa olevista lapsisotilaista ovat vapaaehtoisia. Suurin osa lapsisotilaista on kuitenkin rekrytoitu uhkaamalla, muuten pakottamalla tai usein kidnappaamalla.

Richard Clarken mukaan lapsisotilaiden määrä maailmassa on kuitenkin viime vuosina laskenut. Syyksi hän näkee suurten Afrikan mantereen maiden, kuten Sierra Leonen ja Kongon, sisällissotien viimeaikaisen laantumisen. CSI-järjestön arvioiden mukaan lapsisotilaiden määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana puolittunut.

Lapsisotilaiden käyttö on vuorostaan lisääntynyt esimerkiksi Afganistanissa, jossa kasvava Yhdysvaltojen sotavoimien vastustus on saanut yhä useammat lapset värväytymään taliban-taistelijoiksi. Myös viime vuonna Libyassa syrjäytetty Muammar Gaddafin hallinto käytti lapsisotilaita lisääntyvissä määrin, aina Gaddafin kuolemaan saakka.

Yhteensä 49 maailman valtiota ei ole ratifioinut YK:n 10 vuotta vanhaa lapsisotilaiden vastaista sopimusta. Suomi on sitoutunut parantamaan lapsisotilaiden asemaa mahdollisen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyden toteutuessa.

Lähde: Ulkoasiainministeriö