Uutinen

Ministeri Filatov YK:n siirtolaisuusistunnossa: Kansainvälinen muuttoliike edellyttää laajaa keskustelua ja kestäviä ratkaisuja

"Globalisaatio ja merkittävät muutokset väestörakenteessa tuovat uusia haasteita kansainväliselle liikkuvuudelle. Eri valtioiden sekä kansainvälisten muuttoliikkeeseen ja kehitykseen keskittyvien organisaatioiden välistä keskustelua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan", totesi työministeri Tarja Filatov YK:n korkean tason muuttoliike ja kehitys -vuoropuhelussa New Yorkissa. Ministeri piti EU:n puheenvuoron kaksipäiväisen tapaamisen avanneessa täysistunnossa eilen. Vuoropuhelun tavoitteena on keskustella siitä, miten kansainvälisen muuttoliikkeen myönteisiä vaikutuksia kehitykseen voitaisiin lisätä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoa aiheesta.

Filatov korosti, että politiikan johdonmukaisuutta tulisi edistää kansallisella, alueellisella ja kansainvälisellä tasolla. On tärkeää kehittää poliittista yhteisymmärrystä muuttoliikkeestä ja kehityksestä, jotta pystymme muodostamaan yhteneviä ja monialaisia käsityksiä näistä kysymyksistä.

Oleellista on vaikuttaa kansainvälisen muuttoliikkeen rakenteellisiin syihin kuten köyhyyteen ja yhteiskunnalliseen epävarmuuteen. Muuttoliike tunnustetaan kuitenkin luonnolliseksi ilmiöksi eikä sen syitä kategorisesti pyritä poistamaan. EU korostaa, että muuttoliikkeen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen. Samalla on tärkeää edistää työllisyyttä lähtömaissa sekä turvata maahanmuuttajille hyvät työolot sekä mahdollisuudet tuottavan työn tekemiseen myös vastaanottajamaissa. Tämä edellyttää muun muassa laillisten maahantulokanavien monipuolistamista ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä. Maahanmuuttajien ihmisoikeuksien ja tasa-arvoisen kohtelun osalta EU painottaa erityisesti naisten ja lasten asemaa, sekä heidän suojeluaan väkivallalta, syrjimiseltä ja hyväksikäytöltä.

Filatov myös muistutti, että maahanmuuttajayhteisöjä tulisi kannustaa tukemaan lähtömaiden kehitystä. Maahanmuuttajat voivat toimia myönteisesti myös vastaanottajamaiden kehitykselle. Kuten muutkin maahanmuuttajat, myös pakolaiset rikastuttavat vastaanottajamaita taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti, hän totesi.

EU katsoo, että YK:n pääsihteeri Kofi Annanin ehdottama pysyvä globaalifoorumi kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja kehityksestä voisi olla hyödyllinen YK:n jäsenvaltioille ja osallistujille. Tämä kuitenkin edellyttäisi, että sen toiminta perustuisi vapaaehtoisuuteen eikä se tuottaisi sitovia päätöksiä. Foorumin tulisi keskittyä ajankohtaisimpiin kysymyksiin sekä asioihin, joissa on mahdollista saavuttaa konkreettista edistymistä. Ministeri Filatov toivoi, että vuoropuhelu aloittaa prosessin, joka tuo tehokkaita ja kestäviä vastauksia kansainvälisen muuttoliikkeen ja kehityksen asettamiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Ministeri Filatovin puhe perustui heinäkuussa 2006 hyväksyttyyn EU:n kantaan vuoropuheluun valmistautumisesta. Hän osallistui myös puheenjohtajana ensimmäisen pyöreän pöydän keskusteluun, jossa aiheena oli muuttoliikkeen vaikutus taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen.

---------------------

Ministeri Filatov antaa puhelinhaastatteluja suoraan kokouspaikalta perjantaina 15.9. klo 19-21 Suomen aikaa. Hänet tavoittaa työministeriön maahanmuuttoasioiden johtajan Mervi Virtasen puhelimesta 050 396 0160.

Tietoa YK:n korkean tason vuoropuhelusta:
http://www.un.org/esa/population/hldmigration

Taustatietoa muuttoliikkeestä ja kehityksestä:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15348&contentlan=1&culture=fi-FI

Katso myös aiemmat uutiset aiheesta YK-liiton sivuilta.