Uutinen

Naiset vahvasti näkyvillä YK:n väestörahaston vuosiraportissa

Maailman siirtolaisista lähes puolet - 95 miljoonaa - on nykyään naisia. Monille naisille maastamuutto on ovi tasa-arvoisempaan maailmaan, jossa he voivat paremmin hyödyntää omia taitojaan ja kykyjään. Vuosittain naiset lähettävät synnyinmaihinsa satoja miljoonia dollareita, joilla ruokitaan nälkäisiä, vaatetetaan ja koulutetaan lapsia, mahdollistetaan terveydenhuolto ja parannetaan kotiin jääneiden elinoloja. Vastaanottavissa maissa siirtolaisnaisten työpanos voi olla keskeinen yhteiskunnan toimivuuden kannalta - vaikka tämän työn merkitys jääkin usein huomaamatta. Naisten omaksumat tiedot, taidot ja asenteet voivat merkittävästi vaikuttaa sekä lähtö- että kohdemaiden kehitykseen, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen sekä kulttuurisen monimuotoisuuden lisääntymiseen.

Toisaalta maastamuutto voi vaikeuttaa etenkin kehitysmaiden tilannetta. Koulutettujen ihmisten lähtiessä maa menettää sekä ammattitaitoista työvoimaa että koulutukseen sijoitetut varat. Sairaanhoitaja- ja lääkäripula koettelee etenkin Saharan eteläpuolista Afrikkaa, joka kärsii eniten myös hiv/aidsista ja muista infektiotaudeista.

Tällä hetkellä muuttoliikettä leimaa eriarvoistuminen: korkeasti koulutetut siirtolaiset nauttivat muuttoliikkeen hyvistä puolista samaan aikaan kun köyhien ja kouluttamattomien siirtymisestä tehdään entistäkin vaikeampaa. UNFPA:n raportissa korostetaankin, että muuttoliike ja kehitys kulkevat käsi kädessä. Vapaaehtoista muuttoliikettä ei pitäisi sinällään kahlita, mutta sen hyötyjen ja haittojen hallinta edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Maahanmuuttopolitiikan avulla on varmistettava, etteivät toimenpiteet lisää epätasa-arvoa ja syrjintää, jota monet siirtolaiset - erityisesti naiset - jo joutuvat kohtaamaan. Nopeita toimia vaaditaan myös ihmiskaupan estämiseksi. Onnistuneen politiikan lähtökohtana on oltava ihmisoikeuksien ja sukupuolten välisen tasa-arvon tunnustaminen.

Muuttoliike ja kehitys on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisistä kehityspoliittisista teemoista. 14.-15. syyskuuta maailman hallitusten edustajat osallistuvat ensimmäisen kerran YK:n korkean tason vuoropuheluun, joka keskittyy kansainväliseen muuttoliikkeeseen ja kehitykseen. Tämä kokous tarjoaa mahdollisuuden varmistaa, että myös naisia ja muuttoliikettä koskevat näkökannat tulevat kuulluiksi. Suomen valtuuskuntaa johtaa työministeri Tarja Filatov.

Raportti englanniksi

Suomenkielinen tiivistelmä raportista on saatavilla Väestöliitosta