Egyptin asevoimat erottivat presidentti Mohamed Mursin tehtävästään tämän viikon keskiviikkona. Massiiviset mielenosoitukset Mursin hallintoa vastaan aiheuttivat Egyptissä poliittisen kriisin, joka johti presidentti Mursin hallinnon kaatumiseen ja perustuslain lakkauttamiseen. Mursi valittiin Egyptin presidentiksi noin vuosi sitten entisen hallitsijan Hosni Mubarakin 30 vuotta kestäneen valtakaden päätyttyä.
Armeijan edustajat nimittivät väliaikaiseksi presidentiksi perustuslakituomioistuinta johtaneen Adli Mansurin. Armeija ja sitä tukevat liberaalit vakuuttavat, ettei kyseessä ole sotilasvallankaappaus vaan pikemminkin "vallankumouksen korjausliike". Mursin kannattajat taas näkevät, että vapailla vaaleilla virkaan valitun presidentin syrjäyttäminen on demokratian periaatteiden vastaista. Mursin hallintoa puolustava Muslimiveljeskunta ei hyväksy sotilashallintoa, eikä ole valmis yhteistyöhön asevoimien kanssa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon toteaa julkilausumassaan, että sotilaallinen puuttuminen valtion hallintoon on huolestuttavaa, ja vetoaa Egyptin kansaan osoittamaan maltillisuutta ja pyrkimään vuoropuheluun, johon osallistuu koko Egyptin poliittinen kirjo. Pääsihteeri pitää myös siviilihallintoon paluuta ratkaisevan tärkeänä tilanteen ratkaisemiseksi.
Kansan jakautumiseen Mursin tukijoihin ja vastustajiin liittyy suuri riski Egyptin ajautumisesta ryhmien välisiin väkivaltaisuuksiin. Viime kuukausien aikana kymmeniä on kuollut Mursin kannattajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä kahakoissa ja yhteenotot herättävät pelon väkivallan kasvusta. Perjantai on Egyptissä perinteinen päivä mielenosoitusten järjestämiselle ja protesteja on odotettavissa.
Lisätietoa:
Dialogue, 'quick return to civilian rule' key to overcoming crisis in Egypt – UN chief. (UN News)
Egypt army permits 'peaceful protest' amid Morsi anger. (BBC)