Suomen YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso puhui parhaillaan käynnissä olevassa YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan istunnossa yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekosen kanssa.
Leppälaakso välitti kokoukselle Pohjoismaiden YK-nuorisodelegaattien yhteisen puheenvuoron. Puheessa painotettiin sukupuolten tasa-arvoa ja nostettiin esiin nuoret haavoittuvaisena ryhmänä koronapandemian aikana.
Puheen olivat valmistelleet YK-nuorisodelegaatit Katri Leppälaakso ja Yuri Birjulin.
"Ketään ei jätetä -periaate on ollut kestävän kehityksen oikeudenmukaisen siirtymisen perusperiaate. Ilmastonmuutos ja viime aikoina koronapandemia ovat aiheuttaneet katastrofaalisia vaikutuksia, jotka ovat paljastaneet nuorten ja tulevien sukupolvien haavoittuvuuden.
Nyt kun COVID-19 on kiihdyttänyt digitalisaatiota entisestään, voimmeko sanoa, että siirtymä on ollut oikeudenmukainen?
Pandemia on keskeyttänyt tai häirinnyt koulutusta ja opiskelua yli 70%:lla nuorista. Etäopiskelu on harvojen etuoikeus. Monilla kotitalouksilla on vain yksi internetiin yhdistetty laite, mikä rajoittaa tekniikan käyttämistä nuorten opetuksessa. Käsityksemme on, että tämän sukupolven nuoret ovat diginatiiveja, vaikka totuus on, että globaalisti nuorilla on huonompi pääsy internetiin kuin aikuisilla, eikä heillä ei ole täten digilukutaitoa."
Tehdään koronakriisistä mahdollisuus uudistaa politiikkamme suunta. Jotta ketään ei jätetä, meidän on varmistettava, että päätökset koskevat nuoria ja ne tehdään nuoria varten ja nuorten kanssa.
YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan 59. istunto jatkuu 17. helmikuutta saakka.
Youth Statement raised concern over the access of young people to digital technologies. Finland's UN Youth Delegate @leppalaakso: "We conceptualize youth as digital natives, although globally, young people have poorer access to the internet than adults, and lack of data literacy" pic.twitter.com/inToWe9BDr
— Finland's Mission to the UN 🇫🇮🇺🇳 (@FinlandUN) February 10, 2021