Uutinen

Teloitusten määrä nousi viime vuonna

28.3.2012

Teloituksien määrä nousi kuolemanrangaistusta käyttävissä maissa vuoden 2011 aikana. Näin toteaa Amnesty Internationalin tuore raportti kuolemanrangaistuksen käytöstä maailmalla. Virallisten lukujen mukaan yhteensä 676 ihmistä teloitettiin 20 maassa kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2010 teloitettiin 527 ihmistä 23 maassa.

Kuolemantuomioon voi johtaa maasta riippuen joukko hyvin erilaisia rikoksia. Yleensä kuolemantuomio langetetaan rangaistuksena törkeistä väkivaltarikoksista kuten murhasta tai raiskauksesta. Huumerikokset voivat myös johtaa kuolemanrangaistukseen. Usein poliittisina vihollisina pidettyjä tai muuten epätoivottuja kansalaisia teloitetaan huumerikoksista syytettyinä. Kuolemantuomioon voi johtaa tietyissä maissa myös vaikeammin määriteltävät rikokset, kuten jumalanpilkka, aviorikokset tai noituus. Lisäksi Kongon demokraattisessa tasavallassa teloitettiin viime vuonna henkilö ihmisluiden laittomasta kaupasta.

Kiina teloittaa enemmän ihmisiä kuin muu maailma yhteensä

Virallisista raporteista puuttuu tiedot Kiinan teloitusten määrästä, koska Kiina pitää kuolemantuomioiden ja teloitusten määrää valtionsalaisuutena. Usein kuolemaantuomittujen perheetkin saavat tietää kadonneen omaisensa pidätyksestä, kuolemantuomiosta ja teloituksesta samanaikaisesti, jos ollenkaan.

Ulkopuolisten tutkijoiden arviot Kiinan teloitusten määristä vaihtelevat paljon, mutta lähes varmaa on, että Kiinassa teloitetaan vuosittain enemmän ihmisiä kuin koko muussa maailmassa yhteensä. Arviot teloitettujen määristä vaihtelevat suuresti, mutta luvut liikkuvat tuhansissa.

Myöskään Pohjois-Korea ei ilmoita tietoja teloitusten määrästä. Arvioiden mukaan maassa teloitetaan vuosittain kymmeniä ihmisiä. Tilanne on kuitenkin tätä monimutkaisempi, sillä Pohjois-Korean pakkotyöleireille tuomitut usein kuolevat leireillä uupumuksen seurauksena.

Salaiset kuolemantuomiot

Teloitusten määrä nousi viime vuonna eniten Lähi-idän maissa. Teloituksien määrä oli suurin Iranissa, jossa virallisten lukujen mukaan teloitettiin yli 360 ihmistä. Seuraavaksi suurimmat teloitusluvut olivat Saudi-Arabiassa (vähintään 82), Irakissa (vähintään 68) ja Jemenissä (vähintään 41). Luvut nousivat viime vuodesta noin 50 prosentilla.

Näitä lukuja ei ole kuitenkaan suoraan uskominen. Varsinkin Iranissa ja Saudi-Arabiassa järjestetään laajoissa määrin salaisia oikeudenkäyntejä ja teloituksia joita ei virallisissa tilastoissa nähdä. Virallisten tietojen keräämistä vaikeuttaa myös alueen heimojen omatoimisesti langettamat kuolemantuomiot joita ei myöskään näy maiden tilastoissa. Tietojen kerääminen on lisäksi lähes mahdotonta tietyissä kriisipesäkkeissä kuten Libyassa ja Syyriassa.

Lähi-idän maiden todellisten teloitusten määrät ovatkin todennäköisesti kaksinkertaiset virallisiin lukuihin verrattuna. Alueelta löytyy myös valonpilkkuja, kuten Tunisia, jossa ei ole teloitettu yhtäkään ihmistä kahteenkymmeneen vuoteen.

Hyvästit hirttosilmukalle

Teloituksia pannaan yhä täytäntöön teollistuneissa länsimaissa. Amerikkojen maista Yhdysvallat on viimeinen joka teloittaa vankejaan - viime vuonna yhteensä 43 ihmistä. Maassa viime vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan kuolemantuomiot tulevat vankia kohden kalliimmiksi kuin elinikäinen vankeus. Lisäksi viime vuosikymmenien aikana käyttöön tulleet DNA-analyysit ovat paljastaneet ainakin viisitoista tapausta joissa vanki on teloitettu syyttömänä. Myös Euroopassa pantiin viime vuonna toimeen kaksi teloitusta, kumpikin Valko-Venäjällä.

Kuolemantuomio on ollut osa ihmisten oikeusjärjestelmää jo aikana ennen oikeusjärjestelmien olemassaoloa. Hiljalleen sivilisaation kehityksen myötä ihmiskunta on ottanut etäisyyttä kuolemantuomiosta. Ensin luovuttiin historian julmimmista teloitusmenetelmistä kuten sahaamisesta ja keittämisestä. Viime vuosisatoina ja etenkin viime vuosikymmeninä suurin osa maailman valtioista on luopunut kokonaan kuolemanrangaistuksesta.

Nykyään vain 20 maailman 198 valtiosta teloittaa kansalaisiaan. Myös kuolemantuomioita langettavissa maissa vastustus rangaistusta kohtaan on kasvanut. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jo 16 osavaltiota on kieltänyt kuolemanrangaistukset. Lisäksi suurimmassa osassa kuolemantuomiota käyttävistä maista teloitusten määrä on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana.

Lähteet: Al Jazeera, Amnesty