Uutinen

Tiedätkö sinä, miten maailma on kehittynyt?

Kuva: UN Photo

YK:n päivänä viime viikolla kysyimme yleisöltä muutaman tiukan kysymyksen maailman kehityksestä. Pääosin kysymyksiin vastattiin aika pessimistisesti.

Kyselyyn vastasi yleisöstä noin puolet, eivätkä tulokset yllättäneet: meni huonommin kuin arvaamalla. Alle kolmasosa tiesi oikean vastauksen, ja useimmiten harvempi. Huonoiten pärjättiin naisten ja miesten koulutusta koskevassa kysymyksessä.

Tänä vuonna YK:n päivän seminaarissa pohdittiin teemaa ”Hyvää kehitystä, huonoja uutisia?”. Eli sitä, onko maailma todella niin huonossa jamassa kuin kuvittelemme ja miten kehityksestä puhutaan. Minkälaista tulevaisuutta rakennamme, jos emme usko parempaan kehitykseen? Siis sekään että yleisö odotti ehkä jotain tavallista ”optimistisempaa” ei vaikuttanut heidän vastauksiinsa. Tunnelmia tilaisuudesta voit katsoa täältä.

Miksi tämä ei yllätä, vaikka yleisössä oli paljon kehityksen parissa töitä tekeviä ammattilaisiakin? Koska kyselyn idea oli poimittu Hans Roslingin Gapminder-säätiön tekemistä kyselyistä. Gapminder on kysynyt jo 12 000 ihmiseltä 14 maassa samanlaisia kysymyksiä muun muassa köhyydestä, terveydestä, tasa-arvosta ja koulutuksesta.

Riippumatta vastaajien taustasta ja koulutustasosta testattavat pärjäsivät aika paljolti yhtä huonosti kuin YK:n päivän tilaisuudessa. Ihmiset vastasivat järjestelmällisesti väärin ja kuvittelivat, että maailman ihmisillä menee huonommin kuin menee.

Kuten aimmin kirjoitimme, Roslingin mukaan huonoissa tuloksissa kyse ei ole tiedon puutteesta vaan siitä, että meillä on taipumus ajatella pelon kautta ja kuiluja rakentaen – pelätä aina pahimpaa, olettaa että maailma on dramaattisempi kuin se on.

Alla kuvat tilaisuuden vastausten jakautumisesta. Oikean vastauksen löydät sivun alaosasta. Pohdi itse hetki ennen vastauksen katsomista, mitä olisit itse vastannut.

 

 

 

 

 

 


Näissä kysymyksissä niin sanotusti paras vastaus oli aina oikea. Eli 1: 70 vuotta, 2: Vähentynyt alle puoleen, 3: 80 %, 4: Yli 65 %, 5: 9 vuotta, 6: 80 %.

Miten meni?

Kysymykset ovat Gapminder-säätiön kyselystä, lukuun ottamatta uusiutuvaa energiaa koskevaa kysymystä, joka perustuu IRENAn (International Renewable Energy Agency) arvioon.

 

Seuraile tunnistetta #parhaatuutiset ja some-kanaviamme (Facebook, Twitter ja Instagram), niin pysyt kärryillä hyvistä uutisista. Kannattaa myös tilata uutiskirjeemme. Lue lisää: www.maailmanparhaatuutiset.fi  

Hanke saa Euroopan unioninin Frame, Voice, Report -rahoitusta. Sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.