Uutinen

Tulitauko voimaan Lähi-idässä

Turvallisuusneuvosto äänesti perjantai-iltana yksimielisesti päätöslauselmasta, joka lopettaisi sotatoimet eteläisessä Libanonissa. Sekä Hizbollah että Israelin hallitus hyväksyivät ehdotuksen viikonloppuna. Tulitauko astui voimaan tänään maanantaina kello kahdeksan aamulla.

Päätöslauselman mukaan Libanon lähettää 15 000 sotilastaan maan eteläosaan, ja YK:n rauhanturvaoperaation UNIFIL:in mandaattia vahvistetaan ja jatketaan vuodella. Israelin on vedettävä joukkonsa pois Etelä-Libanonista. YK:n UNIFIL-joukkoja kasvatetaan 15 000:een. Niiden tehtävänä on valvoa tulitaukoa ja avustaa humanitäärisiä kuljetuksia sekä koteihinsa palaavia libanonilaisia.

Turvallisuusneuvosto korosti päätöslauselmassaan tavoitteena olevan konfliktin ratkaiseminen pysyvällä tavalla. Tarkoituksena ei ole vain vihollisuuksien lopettaminen, vaan kriisin syihin puuttuminen. Tämä pitää sisällään siepattujen israelilaisten sotilaiden vapauttamisen. Turvallisuusneuvosto kehotti myös toimiin Israelissa pidätettyinä olevien libanonilaisvankien vapauttamiseksi.

Turvallisuusneuvoston jäsenet korostivat olevan tärkeää, että Libanonin hallitus pystyy ottamaan maan eteläosan sotilaallisesti haltuunsa. YK:n jäsenvaltioita kehotettiin osallistumaan UNIFIL-operaatioon lähettämällä sotilaita rauhanturvajoukkoihin, sekä antamaan humanitääristä ja taloudellista apua konfliktin uhreille.

YK:n pääsihteerin Kofi Annan tekee kuukauden kuluessa ehdotuksen Hizbollahin aseistariisunnasta Libanonissa.

Lisää aiheesta englanniksi