YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin UNCTAD:in (United Nations Conference for Trade and Development) uusi raportti esittää, että Afrikka voidaan nostaa köyhyydestä vain kaksinkertaistamalla avustusmäärärahat. Tukea tulisi kohdistaa aiempaa enemmän afrikkalaisten kansantalouksien kehittymiseen työpaikkojen ja palveluiden luomiseksi. Avustus tulisi suorittaa budjettitukena, jotta rahojen käyttöä säädeltäisiin maiden omalla lainsäädännöllä.
UNCTAD:in raportissa esitetään lisäksi, että tuki ohjattaisiin maihin monenkeskisten organisaatioiden kuten YK:n kautta. Näin vältettäisiin päällekkäisyyksiä ja epämääräisyyttä rahojen käytössä. Raportissa todetaan kehitysyhteistyön nykymuodossaan olevan sekava kokonaisuus kahdenvälisiä ja monenkeskisiä
hankkeita, joiden hallinnointi on kallista ja jotka eivät aina vastaa hyödynsaajien tarpeita. Koordinoimattomat hankkeet aiheuttavat lisätyötä ja hämmennystä paikallisviranomaisille erilaisine sääntöineen ja raportointikäytäntöineen, eikä tilannetta helpota se, että rahoittajat usein kilpailevat keskenään.
Ratkaisuksi raportti ehdottaa uudenlaista kehityspolitiikkaa, joka pohjautuisi toisen maailmansodan jälkeiseen Marshall-apuun. Marshall-apu oli Yhdysvaltain maksamaa jälleenrakennustukea Euroopan maille. Monien pienten hankkeiden osoittauduttua tehottomiksi tukea alettiin antaa monivuotisilla rahoitussopimuksilla,
joissa valtioiden omilla kehityssuunnitelmilla oli keskeinen asema.
Raportissa esitetään myös monenkeskisen YK-rahaston perustamista, jonka kautta kehitysmäärärahat kulkisivat. Rahastoon sulautettaisiin useita kansainvälisiä rahoituslaitoksia tai niiden osia. Rahaston perustaminen vähentäisi UNCTAD:in mukaan donorien välistä kilpailua ja avun politisoitumista.
Artikkeli englanniksi
Economic Development in Africa, 2006; Doubling Aid: Making the "Big Push" Work