Uutinen

UNIFEM: Naiset mukaan rauhanprosesseihin

Suomen UNIFEMin kevät- ja juhlakokouksen yhteydessä 22.4.2006 annettiin seuraava julkilausuma:

Tasa-arvo - Rauha - Kehitys

Suomen UNIFEMin 25-vuotisjuhlakokous Porissa vaatii Suomen hallitukselta toimia naisten osallistumisen vahvistamiseksi kansainvälisten kriisien ratkaisemisessa ja rauhan rakentamisessa. Tätä varten tarvitaan selkeä toimintaohjelma, johon ulkoasiain-, puolustus-, sisäasiain- ja oikeusministeriöt sitoutuvat.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi jo viisi vuotta sitten, lokakuussa 2000, yksimielisesti päätöslauselman 1325 kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi. Sen mukaan naisten tulee osallistua kaikkeen rauhaa koskevaan päätöksentekoon ja rauhan rakentamiseen. Nykyisellään naisten osallistuminen rauhanprosesseihin toteutuu kuitenkin heikosti. Naisjärjestöt ovat vaatineet naisten osallistumisen varmistamista kansainvälisellä ja paikallisella tasolla esimerkiksi Kosovon, Acehin ja Sudanin neuvotteluissa.
Suomen UNIFEM korostaa, että päätöslauselma 1325 tulee huomioida sekä kriisejä ratkovien neuvottelujen sisällössä että neuvottelukuntien kokoonpanossa. Vain molempien sukupuolten näkemykset huomioimalla rakentuu kestävän rauhan yhteiskuntia ja taataan naisten ihmisoikeuksien toteutuminen.

Myös Suomen tulee toteuttaa YK:n julkilausumaa. Suomi on tälläkin hetkellä osallisena monen kansainvälisen kriisin jälkiselvittelyssä ja rauhanprosesseissa. Olemme lisäksi aktiivisesti mukana eurooppalaisessa siviilikriisinhallinnan ja rauhanturvatoiminnan koulutuksessa ja toteutuksessa ja päätöslauselma 1325 on otettava vakavasti sielläkin, muistutti UNIFEMin juhlakokouksen juhlapuhuja, maaherra Pirkko Työläjärvi.

Suomen hallituksen on lisäksi aktiivisesti tiedotettava kansainvälisille järjestöille pätevistä suomalaisista naisehdokkaista ja silloin kun mahdollista, myös itse nimitettävä naisia kansainvälisiin rauhan- ja jälleenrakennusprosesseihin. - Suomessa on runsaasti päteviä naisia, joilla on paljon annettavaa YK:n kaltaisissa järjestöissä, toteaa UNIFEMin puheenjohtaja, oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Suomen tulee myös tukea konfliktialueiden naisedustajien saamista mukaan rauhanprosesseihin.

Suomea pidetään maailmalla edelleen yhtenä tasa-arvon edelläkävijämaista. Tätä tulisi Suomen UNIFEMin mukaan hyödyntää myös kansainvälisessä kriisinhallinnassa. - On tärkeää, että Suomen hallitus ja suomalaiset asiantuntijat tukevat ja kannustavat naisten oikeuksien toteutumista sekä konfliktien aikana että niiden jälkeen, Ranta korostaa.

Lisätietoja:

Suomen UNIFEMin puheenjohtaja Helena Ranta, puhelin: 0400-706 018 ja
Suomen UNIFEMin toiminnanjohtaja Leena Schmidt, puhelin 040-751 5322, unifem [ät] unifem.fi