Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan ympärileikkauksen läpikäyneet naiset kokevat muita selvästi enemmän komplikaatioita synnytyksessä, ja heidän lapsillaan on korkeampi riski kuolla synnytyksen yhteydessä. Komplikaatioiden seurauksena tarve keisarinleikkaukseen lisääntyy, verenvuoto on vaarallisen runsasta synnytyksen jälkeen, ja äiti saattaa joutua jäämään normaalia pidemmäksi ajaksi sairaalahoitoon. Tutkimuksen mukaan komplikaatioiden vakavuus on suoraan verrannollinen sukuelinten silpomisen asteeseen.
Naisten sukuelinten silpominen on yleistä etenkin Afrikan maissa. Syyt ovat kulttuurisia tai uskonnollisia ja ympärileikkauksen muotoja on useita. Lievimmillään se tarkoittaa pienen palan poistamista klitoriksesta, vakavimmassa tapauksessa klitoris ja muut ulkoiset sukuelimet leikataan pois kokonaan ja emättimen aukkoa kavennetaan ompelemalla se osittain kiinni.
Paitsi uhkia äitien terveydelle, tutkimus osoittaa silpomisen tekevän synnytyksestä hengenvaarallisen vauvoille. Naisten, joille on suoritettu vakavin mahdollinen silpominen, vauvoja joudutaan elvyttämään 66 % useammin kuin ei-silvottujen naisten lapsia. Synnytyksessä tai välittömästi synnytyksen jälkeen kuolleiden vauvojen määrä on huomattavasti suurempi ympärileikatuilla naisilla. Afrikassa arviolta 10-20 tuhannesta lapsesta kuolee synnytyksessä äidin sukuelinten silpomisen vuoksi.
Maailmassa arvioidaan olevan yli 100 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvottu. Maasta riippuen käytännöt vaihtelevat. Yleen-sä silpominen suoritetaan alle 10-vuotiaille tytöille. Toimenpiteen seurauksena sukuelinten alueelle muodostuu arpia. On edelleen jossain määrin epäselvää, miksi silpominen aiheuttaa komplikaatioita synnytyksessä. Yksi selitys on sukuelinten alueelle muodostuneiden arpien joustamattomuus, mikä aiheuttaa repeytymiä ja pitkittää synnytystä.
Tutkimukseen osallistui 28 393 naista 28 synnytyssairaalassa kuudessa eri maassa, joissa ympärileikkaus on yleistä: Burkina Fasossa, Ghanassa, Keniassa, Nigeriassa, Senegalissa ja Sudanissa. Sairaalat vaihtelivat eristyneistä maaseutusairaaloista pääkaupunkien suuriin laitoksiin.
WHO vastustaa naisten ympärileikkausta ja vaatii sen lopettamista kokonaan. Toimenpide loukkaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia, aiheuttaa naisille ja heidän lapsilleen vakavia terveyshaittoja, ja on täysin tarpeeton.