SIPRI:n vuosikirja on julkaistu.
Kansainvälinen rauhantutkimuslaitos SIPRI on julkaissut uuden, vuoden 2017 vuosikirjan. Tukholmassa sijaitseva rauhantutkimusinstituutti tuottaa tietoa aseistautumiseen, aseidenriisuntaan ja globaaliin turvallisuuteen liittyvistä ilmiöistä. Torstaina julkaistun 48. vuosikirjan keskeiset teemat liittyvät ydinaseriisuntaan, väestön pakkomuuttoon sekä kestävään rauhaan.
SIPRI:n mukaan ydinaseriisuntaan ja ydinaseiden leviämiseen liittyvissä keskusteluissa tapahtui vuoden 2016 aikana tärkeä muutos. Heinäkuussa 2017 yhteensä 122 valtiota hyväksyi YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen. Sopimusta oli alettu valmistella jo vuoden 2016 yleiskokouksessa. Samassa yleiskokouksessa äänestettiin myös korkean tason valmisteluryhmän perustamisesta, jonka on tarkoitus tavata Genevessä ensin vuonna 2017 ja myöhemmin vuonna 2018. Ryhmä keskustelee multilateraalisesta sopimuksesta, joka kieltäisi toteutuessaan ydinaseisiin tarvittavan materiaalin valmistamisen. SIPRI:n ydinaseprojektia johtavan Shannon Kilen mukaan ydinasekieltosopimusta voidaan mahdollisesti pitää tärkeänä askeleena kohti ydinaseriisuntaa pitkällä aikavälillä. Suomi ei ole ollut mukana ydinasekieltoon liittyvissä neuvotteluissa, eikä se myöskään ole allekirjoittanut tuoretta sopimusta.
Toinen raportista esiin nouseva aihe on väestön pakkomuutot, joita SIPRI pitää yhtenä suurimmista kansainväliseen yhteisöön kohdistuvista turvallisuusongelmista. Pakon edestä kotoaan lähteneitä ihmisiä arvioidaan olevan tällä hetkellä yli 60 miljoonaa, ja heistä kaksi kolmasosaa tulee Afrikan ja Lähi-idän alueelta. Pakkomuuttamaan joutuneiden henkilöiden määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Rauhaninstituutin mukaan ilmiön taustalla vaikuttavat käynnissä olevat humanitääriset kriisit esimerkiksi Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Afganistanissa ja Syyriassa. Useimmissa tapauksissa väestön pakkomuutto johtuu aseellisista konflikteista.
Kolmantena ilmiönä SIPRI mainitsee kestävän kehityksen ja rauhan, jotka ovat ajankohtaisia aiheita myös YK:n agendalla. Instituutin mukaan vuonna 2016 maailmassa on edetty rauhan saralla varovaisen toiveikkaaseen suuntaan, siitäkin huolimatta, että konfliktinehkäisyn täydellisen käsitteen muotoilu saattaa antaa vielä odottaa itseään.
Raportti löytyy kokonaisuudessaan SIPRI:n omilta sivuilta.
Lisää aiheesta:
Tarja Cronbergin blogikirjoitus Pohjoismaiden suhtautumisesta YK:n ydinasekieltoon