YK on käynnistänyt uuden ohjelman, jonka tarkoituksena on vähentää ilmastopäästöjä merkittävästi teollisuusmaissa, etenkin Itä-Euroopan siirtymätalouksissa. Mekanismi perustuu ajatukseen, että teollisuusmaat voivat hankkia "krediittejä" tai kiintiöitä toimeenpanemalla päästöjä vähentäviä hankkeita Keski- ja Itä-Euroopassa.
Ensimmäisessä vaiheessaan vuosina 2008-2012 Kioton sopimus velvoittaa 35 teollisuusmaan ja EU:n vähentämään kasvihuonepäästöjä tasolle, joka on keskimäärin viisi prosenttia alle vuoden 1990 tason. Yhdysvallat, joka on maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja, ei ole mukana sopimuksessa.
"Uusi mekanismi saa aikaan projekteja, jotka vievät Itä- ja Keski-Euroopan talouksia vihreämpään suuntaan", totesi hankkeesta YK:ssa vastaava Yvo de Boer. "Voimme odottaa useiden satojen tonnien päästövähennyksiä Kioton sopimuksen ensimmäisen vaiheen aikana."
De Boer vertasi uutta aloitetta CDM-mekanismiin (Clean Development Mechanism), joka kannustaa teollisuusmaita investoimaan kestävää kehitystä edistäviin projekteihin kehitysmaissa. Investointien vastineeksi teollisuusmaat saavat päästökrediittejä, joilla voi käydä kauppaa.
"Odotamme uuden mekanismin johtavan yhteistyöhön Kioton sopimuksen toimeenpanossa, sekä toisaalta tarjoavan vaihtoehdon paljon pelätylle 'kuumalle ilmalle'."
'Kuuma ilma' viittaa huoleen siitä, että jotkut maat saavat runsaasti päästökiintiöitä Kioton sopimuksen puitteissa panostamatta päästöjen vähentämiseen, ja että maat myyvät päästökiintiöitään halvalla eteenpäin vähentäen näin myös muiden maiden kannustimia vähentää päästöjään. Tämän välttämiseksi vain sellaiset projektit hyväksytään, joita ei ilman Kioton sopimusta olisi käynnistetty.
Ensimmäisten hankkeiden, jotka vaihtelevat tuulivoimasta metsänhoitoon, odotetaan tulevan hyväksytyiksi Nairobin ilmastokonferenssissa 6.-7.11.2006.