Maaliskuun YK-kino esittää elokuvan ”Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy” (Sarjakuvapiirtäjät – demokratian jalkaväki).
Dokumentti vuodelta 2014 esittelee 12 sarjakuvapiirtäjää, jotka riskeeraavat elämänsä puolustaakseen demokratiaa, kynä ainoana aseenaan. He tulevat Ranskasta, Tunisiasta, Venäjältä, USA:sta, Burkina Fasosta, Kiinasta, Meksikosta, Algeriasta, Norsunluurannikolta, Venezuelasta, Israelista ja Palestiinasta.
Syyrialaisen sarjakuvapiirtäjän Ali Ferzatin päähän laitettiin pussi, jonka jälkeen hänet kaapattiin ja pahoinpideltiin. Hänen sormensa murrettiin symbolisena varoituksena muille, jotka saattaisivat haluta pilkata Bashar al-Assadia ja hänen hallintoaan.
Venezuelalainen sarjakuvapiirtäjä sen sijaan piirsi sarjakuvan tekstillä ”huumorintajuton hallinto ei ole demokraattinen”, viitaten Chaveziin – ja elää nyt jatkuvan uhan alla.
Venäjällä taas suurin tabu on Putin ja Kremlin. Venäläistä sarjakuvapiirtäjää Zlatkovskya uhkaa vankilatuomio tai kuolema, jos hän uhmaa vallanpitäjiä.
"Sarjakuvapiirtäjät - demokratian jalkaväki" on kunnianosoitus kaikille nais- ja miessarjakuvapiirtäjille, jotka ovat samanaikaisesti niin toimittajia, taiteilijoita, koomikkoja kuin taistelijoitakin.
Rauhan puolesta sarjakuvien avulla
Kaikki dokumenttielokuvan sarjakuvapiirtäjät ovat mukana Cartooning for Peace -liikkeessä.
Cartooning for Peace -verkosto on ranskalaisen sarjakuvapiirtäjä Plantun ideoima aloite, joka sai alkunsa YK:n päämajassa 16.10.2006.
YK:n silloisen pääsihteerin Kofi Annanin järjestämä kaksipäiväinen konferenssi toi yhteen 12 maailman tunnetuinta poliittista pilapiirtäjää, jotka yhdessä kävivät taistoon rauhan puolesta – ja suvaitsemattomuutta vastaan. Cartooning for Peace -projektin tarkoitus on edistää kulttuurien välistä ymmärrystä ja kunnioitusta piirrosten avulla. Cartooning for Peace tarjoaa myös suojelua ja juridista apua vaikeissa oloissa työskenteleville sarjakuvapiirtäjille.
"Sarjakuvat saavat meidät nauramaan. Ilman niitä, elämämme olisivat paljon surullisempia", tiivisti silloinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan.
"Mutta sarjakuvat eivät ole leikin asia: niillä on voima valistaa, mutta myös loukata."
Elokuvaa seuraa tuttuun tapaan keskustelutilaisuus. Maaliskuun YK-kinon vieraana on ohjaaja Stephanie Valloatto, joka on paikalla vastatakseen yleisön kysymyksiin.
YK-kino on yleisölle ilmainen, mutta vaatii etukäteen rekisteröitymistä. Rekisteröidy tapahtumaan täällä!
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä YK:n alueellinen tiedotuskeskus UNRIC, Suomen YK-liitto ja Suomen ulkoministeriö.
Aika: tiistai 10.3. kello 19.00.
Paikka:
Kino Andorra
Eerikinkatu 11
00100 Helsinki
Ohjaaja: Stephanie Valloatto
Elokuvan kesto: 110 min