Kuukausia kestäneiden väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien seurauksena YK on aloittanut Ranskan sotajoukkojen tukeman rauhanturvausoperaation Norsunluurannikolla. UNOCI-operaation tarkoituksena on tukea maan laillisesti valittua uutta presidenttiä, siviiliväestöä ja YK:n työntekijöitä maan entistä presidenttiä kannattavien joukkojen aseellisilta iskuilta. Suojeluvastuun mukaisesti (R2P) YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma sallii "kaikki tarpeelliset keinot...siviilien vastaisen aseenkäytön estämiseksi."
Norsunluurannikon levottomuudet muuttuivat väkivaltaisiksi viime marraskuussa entisen presidentin Laurent Gbagbon hävittyä vaalit. Gbagbo kieltäytyi luopumasta vallasta, vaikka YK:n tarkkailemien ja kansainvälisesti hyväksyttyjen vaalien voittajaksi ilmoitettiin Alassane Ouattara. Tapahtumaketju aloitti kansainvälisen selkkauksen kun Gbagbo linnoittui Abidjan presidentin palatsiin ja vaati kaikkien YK:n työntekijöiden poistumista maasta viime joulukuussa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmaissut huolensa Norsunluurannikon humanitaarisesta tilanteesta ja ihmisoikeusloukkauksista siviilejä vastaan. Useat YK:n toimijat ovat vaatineet taistelujen lopettamista humanitaarisen avun saamiseksi sitä tarvitseville. Tähän mennessä noin miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa paetakseen joko naapurimaihin tai muualle Norsunluurannikon sisällä. Lisäksi satojen arvioidaan kuolleen viimeisen viikon aikana uuden presidentin kannattajien aloitettua väkivaltaisen matkan pohjoisesta kohti Abidjania.
Molempien presidenttien kannattajat ovat toimineet kansainvälisten sopimusten vastaisesti. Siinä missä Gbagbon joukot ovat tappaneet satoja Ouattaran kannattajia ja iskeneet kranaatein uutta presidenttiä suojelevia YK:n joukkoja vastaan, ovat Ouattaran kannattajat syyllistyneet ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan viimeisen viikon aikana useisiin etnisin perustein tehtyihin surmiin ja raiskauksiin. Järjestö varoittaa että tilanne muualla maassa voi pahentua YK:n keskittyessä Abidjanin rauhoittamiseen.
Gbagbo ja Ouattara ovat kiistelleet maan vallasta koko 2000-luvun, maan jakauduttua kahteen eturyhmään, joiden välistä rajaa YK:n aiemmat operaatiot ovat turvanneet. Ouattara edustaa pohjoista muslimien kansoittamaa osaa, joka on populistisen Gbagbon hallinnon aikana marginalisoitu maan politiikasta siirtolaisten ohella. Vaalien voittaneella Nyt Ouattaralla on kuitenkin kansainvälinen yhteisö puolellaan: EU, Yhdysvallat, Maailmanpankki ja Länsi-Afrikan yhteisö ECOWAS ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Gbagbon kanssa.
Seuraa Norsunluurannikon tapahtumia YK:n humanitaarisen avun tiedotussivuilla
IRIN - Humanitarian News and Analysis: Cote d'Ivoire