Uutinen

YK:n ja Afrikan Unionin suunnitelma yhteisistä rauhanturvajoukoista Sudanin Darfuriin etenee

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on toimittanut turvallisuusneuvostolle tarkistetun raportin, jossa käsitellään Darfuriin lähetettäviä YK:n ja Afrikan Unionin yhteisiä rauhanturvajoukkoja.

Viestissään 15-jäseniselle turvallisuusneuvostolle pääsihteeri kertoi, että Afrikan Unioni on toivonut joitain lisäselvityksiä ja tarkistuksia koskien yhteisoperaatiota.

Viime marraskuussa Sudanin hallitus, YK ja Afrikan Unioni sopivat yhteisten rauhanturvajoukkojen kokoamisesta Darfurin alueelle, osana kolmevaiheista prosessia, jossa tavoitteena on korvata alueella jo olevat Afrikan Unionin joukot, jotka eivät ole pystyneet hillitsemään taisteluita.

Marraskuun sopimuksen jälkeen Sudanin hallitus on kuitenkin esittänyt joitain vastalauseita YK:n joukkojen tulolle Darfuriin. Täten pääsihteerin tarkistetussa raportissa turvallisuusneuvostolle painotettiin yhteisjoukkojen yhtenäisyyttä ja johdonmukaisuutta. Lisäksi on tärkeää, että yhteisjoukkojen tehtävää heijastaa kaikkien osapuolten suostumus.

Yli 200 000 ihmistä on menehtynyt ja vähintään 2 miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa Darfurin konfliktissa, hallituksen joukkojen, islamistisen Janjaweed-ryhmän sekä kapinallisten joukkojen välisten taisteluiden puhjettua vuonna 2003.

YK:n pakolaisjärjestö UNCHR on työskennellyt Darfurin alueella ja ollut vastuussa useista pakolaisoperaatioista. Vaikka alue on haastava järjestöjen toiminnan kannalta, paikalla ovat myös olleet muun muassa YK:n ruokaohjelma WFP, lastenrahasto UNICEF ja kansainvälinen siirtolaisuusjärjestä IOM.


Artikkeli englanniksi