Uutinen

YK:n kansainvälistä naistenpäivää vietetään maanantaina 8.3.

5.3.2010

"Vasta kun naiset ja tytöt ovat vapautuneet köyhyydestä ja epätasa-arvosta, kaikki tavoitteemme - rauha, turvallisuus, kestävä kehitys - voivat toteutua", YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi vuosittaisessa naistenpäivän viestissään.

YK:n kansainvälistä naistenpäivää on vietetty vuodesta 1975 lähtien. Tämän vuoden naistenpäivän teemana on "Yhtäläiset oikeudet, yhtäläiset mahdollisuudet - edistystä kaikille". Tänä vuonna tulee myös kuluneeksi 15 vuotta YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (UNCSW) antamasta Pekingin julistuksesta ja toimintasuunnitelmasta, joilla on ollut maailmanlaajuisesti tärkeä rooli sukupuolten tasa-arvoa edistävien poliittisten linjausten ja uusien kansallisten lakien luomisessa.

Ban muistutti viestissään, että naisten asemassa ja oikeuksissa on tapahtunut selvää parannusta Pekingin julistusta seuranneiden 15 vuoden aikana. Useimmat tytöt ja naiset saavat nykyisin koulutusta, ja yhä useammassa maassa on edistetty sukupuolten tasa-arvoa lainsäädännöllä. Alueelliset erot naisten oikeuksissa ovat kuitenkin erittäin suuret, ja naisia myös syrjitään edelleen ympäri maailmaa. Erityisesti väkivalta naisia kohtaan on valitettavan yleistä: jopa kaksi naista kolmesta kokee väkivaltaa elämänsä aikana.

CEDAW-sopimus kieltää naisten syrjinnän

Vaikka tasa-arvoisuus on yksi ihmisoikeuksien julistuksen periaatteista, nimenomaan sukupuolten välinen tasa-arvo on maailmanlaajuisesti osoittautunut erityisen suureksi haasteeksi. YK:ssa laadittiin vuonna 1979 Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus, nk. CEDAW-sopimus, joka on nimenomaan naisten asemaan keskittyvä ihmisoikeussopimus. Sopimus astui voimaan vuonna 1981.

Linkki YK:n naistenpäivän teemasivuille
Lisätietoa CEDAW-sopimuksesta Suomen YK-liiton Globalis-tietokannasta