30.1.2011
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin vuonna 2010 asettama kestävän kehityksen korkean tason paneeli on julkaissut loppuraporttinsa Addis Ababassa Etiopiassa.
22-henkinen paneeli oli määrätty laatimaan suunnitelma vähähiilisen talouden ja kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Paneelin johtoon oli valittu tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma. "Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing" -niminen loppuraportti sisältää 56 suositusta kestävän kehityksen edistämiseksi maailmassa.
Paneeli suosittelee muun muassa ympäristövaikutusten kustannusten sitomista tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Raportissa tunnustetaan planeettamme rajojen lähestyvän, ja muistutetaan hitaasta toiminnasta aiheutuvan lopulta suuremmat kustannukset kuin nopeista ratkaisuista. Paneeli myös muistuttaa, ettei kestävä kehitys ole niinkään tavoite, vaan tie jota pitkin tulee kulkea kohti vakaampaa tulevaisuutta.
"Koska on olemassa se mahdollisuus, että maailma suistuu syvemmälle lamaan, politiikantekijät janoavat ideoita, jotka voisivat auttaa heitä navigoimaan näinä vaikeina aikoina", sanoi presidentti Jacob Zuma. Hän kertoi raportin selventävän sitä, miksi kestävä kehitys on entistä tärkeämpää nyt kun maailmassa on käynnissä useita päällekkäisiä kriisejä.
Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen piti puheenvuoron raportin esittelytilaisuudessa, videolähetyksen kautta. "Köyhyyden poistamisen ja yhdenvertaisuuden tavoittelun täytyy pysyä maailmanyhteisön päätavoitteina", hän huomautti. Presidentti Halonen puhui myös siitä, miten paneelin mukaan naisten aseman parantaminen on avainasemassa talouden ja ympäristön kestävän kehityksen varmistamisessa.
Pääsihteeri Ban Ki-moon oli paikalla Addis Ababassa vastaanottamassa paneelin raporttia. Hän kertoi ottavansa kestävän kehityksen päähuomiolle toisella pääsihteerikaudellaan. Pääsihteeri kiitti presidentti Halosta ja presidentti Zumaa paneelin johtamisesta, ja sanoi odottavansa heidän jatkavan laatimiensa suositusten puolesta puhumista.
Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan kestävän kehityksen paneelin kotisivuilla