YK:n kemiallisten aseiden tutkimusryhmä on tutkimassa viimeisimmän, 21. elokuuta tapahtuneen mahdollisen kemiallisen iskun, jossa on kuollut satoja ihmisiä. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin tiedottajan lausunnon mukaan YK:n kemiallisten aseiden tutkijaryhmällä on pääsy Damaskoksen laitamilla sijaitsevalle Ghoutan alueelle tästä päivästä lähtien. Reutersin lähteiden mukaan ryhmä on poistunut hotellistaan turvasaattueessa kohti tapahtumapaikkaa.
”Meillä ei ole enää varaa viivytyksiin. Olemme nähneet kammottavat kuvat televisioruuduiltamme ja sosiaalisen median kautta. Kyseessä on ilmiselvästi suuri ja kauhea välikohtaus,” kommentoi pääsihteeri Ban lehdistötilaisuudessa Etelä-Koreassa. Lääkärit ilman rajoja –järjestö, joka ylläpitää Damaskoksessa kolmea sairaalaa, ilmoitti lauantaina, että se on hoitanut tuhansia kemiallisiin aseisiin viittavista oireista kärsiviä potilaita, joista 355 on kuollut.
Aseistariisuntatoimiston johtaja Angela Kane oli saapunut aiemmin Syyriaan neuvottelemaan tutkijaryhmän pääsystä alueelle. Ryhmän toiminta tulee olemaan haastavaa, koska tapahtuma-alue on tällä hetkellä kapinallisten vaikutusaluetta, jota Syyrian hallitus on pommittanut monta päivää. Hallitus on kuitenkin luvannut sotatoimien lakkaamisen alueella ja myös kapinalliset ovat luvanneet toimivansa yhteistyössä tutkijaryhmän kanssa.
Ryhmän mandaattiin kuuluu aiempien sopimusten mukaisesti ainoastaan tutkia, onko välikohtauksessa käytetty kemiallisia aseita eikä sitä, kenen toimesta isku on mahdollisesti toteutettu. Iso-Britannian ulkoministerin William Haguen mukaan iskun todisteita on voitu viiden päivän aikana jo ”peukaloida, tuhota tai heikentää laadullisesti.”
Välikohtaus on kirittänyt keskustelua ulkovaltojen väliintulosta Syyrian sisällissodassa. Haguen näkemys siitä, että isku on suurella varmuudella presidentti Bashar al-Assadin hallinnon toteuttama, jaetaan muun muassa Yhdysvaltain ja Ranskan johdossa. Turkin ulkoministeri Ahmed Davutoğlu on kertonut, että yli 30 maata on neuvotellut mahdollisesta Syyrian hallituksen vastaisesta koalitiosta. Syyrian liittolaisena tunnettu Venäjä on kiitellyt maan päätöstä päästää tutkijaryhmä Ghoutaan mutta on varoittanut länsimaita ennakoimasta tutkimusten tuloksia.
”Kemiallisten aseiden käyttäminen on vakava kansainvälisen lain loukkaus ja järkyttävä rikos kenen tahansa toimesta. Vakavia rikoksia ihmisyyttä vastaan ei voida sallia”, pääsihteeri Ban korostaa. Syyria on yksi seitsemästä maasta, jotka eivät ole allekirjoittaneet vuoden 1997 kansainvälistä Kemiallisten aseiden kieltosopimusta.
Lisätietoja:
Syria to allow United Nations probe into alleged use of chemical weapons – UN spokesperson (UN News)
Syria crisis: UN team poised to probe ’chemical attack’ (BBC)
U.N. experts in Syria head to site of poison gas attack (Reuters)
Konfliktit: Arabikevät (Globalis)